Nemška jezikovna ekskurzija v »Zotter«
V petek, 13. 5. 2022, smo se učenci od 4. do 6. razreda odpravili na ekskurzijo v Avstrijo. Zbrali smo se ob 7.15 na parkirišču pod gradom, nato pa se ob 7.30 odpravili proti Avstriji. Odpeljali smo se z dvema avtobusoma, kjer sta nas spremljali zelo prijazni vodički Valentina in Lucija, ki sta dodali še kanček veselja našemu dnevu. Med vožnjo na avtobusu sta nam povedali, kako bo potekal naš dan. Naša prva postojanka je bila čokoladnica Zotter. To je zasebno podjetje, ki ga že vrsto let vodita gospod Josef Zotter in njegova žena Ulrike Zotter. Na žalost se z njima nismo srečali. Čokoladnica Zotter je razdeljena na štiri dele: na čokoladnico, kino dvorano, majhen živalski vrt ter trgovino, v kateri si lahko na koncu vsak kupi svojo najljubšo čokolado. Ob prihodu v čokoladnico smo imeli najprej odmor za malico, nato sta nam vodički razdelili vstopnice. Naredili smo nekaj fotografij in si ogledali kratek filmček o proizvodnji čokolade. Po ogledu filma je sledilo pokušanje čokolad. V tej čokoladnici najdemo 300 različnih vrst čokolad ter različne čokolade z dodatki. Ob vstopu je vsak dobil svojo žličko. Na začetku smo lahko poskusili kakavova zrna, ki so bila precej grenka. Po zrnih je sledila tekoča čokolada brez dodatkov, ki je bila po okusu zelo podobna kakavovim zrnom. Nato smo lahko poskusili različne vrste čokoladnih prahov, od čokoladnega, jagodnega, karamele… Med hojo smo lahko opazovali, kako izdelujejo čokolado. Sledile so še bolj okusne čokolade, ki so bile predvsem za vegane torej: soja, riž, kokos,… V enaki sobi smo našli tudi različne okuse tekočih čokolad kot so: karamela, temna čokolada, mlečna čokolada, kava, ruby čokolada, lešniki. Na veliko mestih so bili majhni umivalniki, kjer si lahko spil vodo ali si umil žličko. Po stopnicah navzgor pa je sledila preizkušnja našega vonja. Na razpolago si imel za povonjati 10 različnih dodatkov, ki jih dodajo čokoladi. Sledil je naš najljubši del, pokušanje že narejene, torej trde čokolade z dodatki. Poskusili smo lahko tudi različne vrste kokic, različne sirupe ter še več tekoče čokolade. Lahko smo si naredili tudi svojo čokolado po svojem okusu. Skratka, to so bila »otroška nebesa«. V tej sobi sta nas pričakala tudi dva robota, katera si lahko zaprosil za čokolado. To je bilo res zanimivo in zabavno. V čokoladnici smo lahko opazovali tudi ves proces ročne izdelave čokolade. V naslednjem nadstropju si okušal spenjena mleka ter trdne čokolade. Najprej si poskusil okus spenjenega mleka, nato pa na gondoli ujel enak okus že trde čokolade. Komaj takrat okusiš in opaziš, kako so si okusi podobni. Lahko smo poskusili tudi čudno kombinacijo vode in kisa. Sledilo je še zadnje nadstropje, v katerem so bili različni oreščki, namočeni v različne čokolade. Bilo je res božansko. Po pokušanju je sledil ogled živalskega vrta, kjer smo si lahko ogledali tudi pokopališče receptov in čokolad. To so čokolade, ki se niso dobro prodajale ali sploh niso šle v prodajo ali pa so imele res čuden okus. Ena izmed kombinacij, ki nam je vsem padla v oči, je bila ketchup z oreščki. V živalskem vrtu smo videli pujse, lame, alpake ter druge živali, katere smo lahko tudi pobožali. Zabavali smo se tudi na igralih, še posebej na toboganu, ki je bil zelo dolg. Naša zadnja postaja v čokoladnici je bila še postaja runing chocolate in trgovinica. Na postaji runing chocolate smo poskusili njihove najnovejše čokolade. Odpravili smo se v trgovino in si kupili najljubše okuse čokolad. S polnimi trebuščki ter vrečkami smo se nato odpravili na avtobus, na našo naslednjo destinacijo, v motorični park. Park nam je ponujal 41 postaj ter 150 načinov telovadbe. Tukaj smo se zelo zabavali. Sledil je odhod domov, a zabave še ni bilo konec. Na avtobusu nas je čakal kviz, zmagovalec pa je prejel nagrado.
Z čudovitimi vtisi smo se vrnili domov in že komaj čakamo na našo novo dogodivščino.
Zapisali: Pia Peršuh in Ajda Rojs, 6.b