Podpora staršem

Starši se mnogokrat  srečujemo z najrazličnejšimi izzivi pri vzgoji in izobraževanju svojih otrok. V ta namen smo se odločili vzpostaviti podporno skupino za starše, v kateri bomo sproti ponujali zanimive vsebine s področja vzgoje in informacije o najaktualnejših dogodkih. Vabljeni k prebiranju.


IZZIBLOG | PODKAST: Kaj sporočamo našim otrokom?

Hitro slušalke na glavo! Prisluhnite podkastu, kjer sta Boštjan Romih in psihoterapevt Uroš Drčić spregovorila o vrstah sporočil, načinih sporočanja in treh tipih vzgojnih težav pri otrocih. Podcast je podkrepljen s konkretnimi nasveti, ki so vam lahko v pomoč pri vzgoji svojih otrok.

Povezava do podkasta: Kaj sporočamo našim otrokom?


Temna stran pametnih telefonov, britanska dokumentarna oddaja

Spoštovani starši,

z dovoljenjem RTV SLO vam posredujemo posnetek dokumentarne oddaje. V dokumentarni oddaji poznavalci novih tehnologij, tudi izumitelj ikone za všečke, pojasnjujejo, kako so upravljalci družbenih omrežij namenoma razvili tehnologije, ki uporabnika počasi spremenijo v odvisnika s pogledom, nenehno uprtim v lasten spletni profil.

Vredno ogleda in razmisleka.

Povezava do oddaje: Temna stran pametnih telefonov


Brezplačni dogodki v mesecu marcu 2023 v Centru za družine Špajza modrosti

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

Več informacij o samih dogodkih najdete tudi na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti


Štekam svojega otroka

Priročnik o prekomerni rabi zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih

Pri Centru Šteker so v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje Republike Slovenije izdali priročnik “Štekam svojega otroka”, ki je namenjen staršem, skrbnikom ter ključnim bližnjim otrok in mladostnikov. Priročnik je zasnovana kot praktični pripomoček za delo in pogovor z mladimi, temelji pa na aktualnih raziskavah, ugotovitvah in opažanjih s terena ter dolgoletnih izkušnjah s področja nekemičnih zasvojenosti. V priročniku najdemo tudi nasvete, primere dobrih praks ter izkušnje strokovnih delavcev in sodelavcev Centra Šteker. 

Povezava do priročnika:  Priročnik za starše_ŠTEKAM SVOJEGA OTROKA


Aktivne zimske počitnice 2023

Če želijo učenci  zimske počitnice preživeti aktivno in se kaj novega naučiti, jih v Ministrstvu za digitalno preobrazbo (ponovno) vabijo, da preverijo svoje znanje o varnosti na spletu na portalu YUNO – Tvoja osnovna šola online, kjer bodo našli videe in interaktivne vsebine. Predhodna prijava ni potrebna, prav tako so vsebine na voljo brezplačno. Vabljeni.

 Obravnavane teme:

 1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
 2. Bonton in odgovornost na spletu.
 3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
 4. Spletno nasilje.
 5. Lažne informacije.

 

 


Intervju z dr. Leonido Zalokar

Ob pomanjkanju pravilne vzgoje in zakonodaji, ki otrokom obljublja predvsem pravice, malo manj pa nalaga obveznosti oz. dolžnosti, direktorica strokovnega centra Planina, dr. Leonida Zalokar brez dlake na jeziku pravi, da Slovenija trenutno vzgaja generacijo “psihopatov”, ki bodo za družbo nevarni v odrasli dobi.

Povezava do intervjuja: https://www.youtube.com/watch?v=Mv_I9C9w_PM


Brezplačni dogodki v mesecu februarju 2023

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu februarju 2023.    

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav: PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/hzkM9KRZ1AYoTppR6,PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/Lbf1zxGzNmvixwAg9

Program sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.


e-Mesečnik za mlade

Vabljeni k branju nove tematske številke o JEZI.

Povezava:
https://mailchi.mp/8e14c9edd5cd/e-mesecnik-za-mlade-iz-programa-to-sem-jaz-januar-2023 


Otroci alkoholikov

Vljudno vabljeni na pogovor o(b) filmu Otroci alkoholikov, ki bo v četrtek, 26. januarja, ob 19.00 v Mestnem kinu Ptuj. Dokumentarni dosje Natalije Gorščak, ki je tudi sama odraščala v družini alkoholika, vsebuje izpovedi otrok alkoholikov različnih generacij. Pripoved podkrepijo znani strokovnjaki in terapevti s področja odvisnosti, ki pojasnjujejo posledice, ki jih ima alkoholizem za otroke in za naslednje generacije.

Projekciji bo sledil pogovor z avtorico filma Natalijo Gorščak z RTV Slovenija ter socialno delavko mag. Valerijo Ilešič Toš in psihologinjo Ireno Toš Koren iz Centra za socialno delo Spodnje Podravje. Beseda bo tekla tudi o tem, kako zaznati, da je otrok v stiski. Pogovor bo moderirala Branka Bezeljak.

Vstopnine ni. Več informacij >


Brezplačni dogodki v Centru za družine Špajza modrosti

Spoštovani,

želimo vas spomniti na številne brezplačne dogodke, ki jih organizirajo v Centru za družine Špajza modrosti. Ponujajo zanimive starševske vsebine, kot je ocenjevanje in podpora otroku.

 • TOREK, 24. 1. 2023, 18.00: IZZIVI OCENJEVANJA IN PODPORA ŠOLAJOČEMU SE OTROKU (Dogodek bo potekal v živo v Špajzi modrosti na Ulici heroja Lacka 3 na Ptuju).
 • PRIJAVA: https://forms.gle/sAD6G7nsArcGy1a79
 • Z vami Simona Vrbanič, prof. spec. in reh. ped.

Več informacij: https://olgica.splet.arnes.si/files/2023/01/SPAJZA-MODROSTI_JAN23.pdf


Hura, prosti čas – zimske počitnice 2023

Zavod za šport Ptuj bo v času zimskih počitnic, od 30 januarja do 3. februarja 2023 za otroke I. triade ptujskih osnovnih šol, organiziral možnost športnega preživljanja prostega časa. Izvajalec brezplačnega programa bosta brata Malek oz. Športno cirkuško društvo Eleja.
Izpolnjene prijavnice starši oddate do 27. 1. 2023 na email naslov izvajalca (brata.malek@gmail.com). 

Prijavnica:  https://olgica.splet.arnes.si/files/2023/01/SCD-Eleja-prijavnica.jpg 

 


Uporaba tobačnih izdelkov  in izdelkov z nikotinom v Sloveniji vse večja tudi med mladostniki

Spoštovani starši

V zadnjem obdobju se med mladostniki v Sloveniji zaznava uporaba različnih novih izdelkov, ki vsebujejo tobak oziroma nikotin, to so npr. elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke. Med mladostniki postaja zelo popularen tudi snus (fuge), ki se označuje kot tobak za žvečenje. V ta namen vam posredujemo informacije, ki so verodostojne in podkrepljene z dokazi.

Več informacij: https://olgica.splet.arnes.si/files/2023/01/NIJZ_Elektronske-cigarate-.pdf 

Povezava do posnetka: https://youtu.be/yLibKzWHoSc


Uspeh je najboljši antidepresiv

Antidepresivi so postali (tudi) moda. Otroci, mladostniki se med sabo pogovarjajo o tem, kako se moraš pri zdravniku obnašati, kaj moraš reči, da on prepozna znake in ti da diagnozo. (Danes je KUL, če imaš diagnozo). Ne vejo, da so v obdobju, ko se njihovi možgani bliskovito razvijajo (zato imajo kdaj v glavi pravi kaos) in da so v obdobju, ko si lahko tudi najbolj škodujejo. Starši smo tukaj, da jim pomagamo s podpornim odzivom to razumeti. S člankom  želijo opozoriti na to, da je pri tovrstnih stiskah potrebno veliko stvari preveriti in da smo starši vedno tisti, ki smo za otroka najpomembnejši.

Celoten članek – https://vezal.si/uspeh-je-najboljsi-antidepresiv/


Brezplačni dogodki v mesecu januarju 2023

Spoštovani

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu januarju 2023.    

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

 PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/sAD6G7nsArcGy1a79

 PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/Ju9MJ7rtK4c1ed2s8


Aktivne novoletne počitnice 

Spoštovani starši. 

Če želijo učenci novoletne počitnice preživeti aktivno in se kaj novega naučiti, jih v Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo vabijo, da preverijo svoje znanje o varnosti na spletu na portalu YUNO – Tvoja osnovna šola online, kjer bodo našli videe in interaktivne vsebine.

Obravnavane teme:

 1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
 2. Bonton in odgovornost na spletu.
 3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
 4. Spletno nasilje.
 5. Lažne informacije.

Predhodna prijava ni potrebna, prav tako so vsebine na voljo brezplačno.

Vesele praznike in miren prehod v novo leto!


Številni brezplačni dogodki v mesecu decembru 2022

Spoštovani

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vabita: 

Za mlajše udeležence:


Brezplačni dogodki v mesecu decembru 2022 v Špajzi modrosti

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav: PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/it7JL79WzxbpMwzR6

 PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/PyZakmoMMGY7xwKPA

Več info: ŠPAJZA MODROSTI_DEC22


Pasti zasvojenosti

Vseslovenski družbeno odgovoren program NEODVISEN.SI  ozavešča o različnih pasteh zasvojenosti.
14. novembra  je NEODVISEN.SI aktiviral svojo televizijo NEODVISEN.TV, na kateri bodo snovalci programa avtorsko ustvarjali različne oddaje in vsebine z namenom krepitve družbene odgovornosti in širjenja preventivnih informacij na širokem področju zasvojenosti:

 • Dr. Aleksander Zadel bo v svoji oddaji od A do Z jasno spregovoril o čustvih; o vedenjih in vedenjih, ki nas usmerjajo, o dražljajih, ki povzročajo čustva, in o prepoznavanju svojih čustev.
 • Sanja Rozman bo v svoji oddaji PEKLENSKA GUGALNICA podrobno razkrila vzroke in posledice posameznih oblik zasvojenosti ter predvsem opozorila na tiste mejnike, ki jih slehernik za ceno ostati na varni strani mora poznati.
 • Bojan Kodelja bo v oddaji V ŽIVO OB 20:00 z različnimi gosti izstopil iz znanih okvirjev klasične pogovorne oddaje in se spopadal z zapletenimi primeri v družbi.
 • Ustvarjali bodo tudi izobraževalne dokumentarne oddaje v rubriki NOV SVET o številnih (skritih) pasteh sodobne družbe (odnosi v družbi in družini, (ne)nadzorovana čustva in hormoni, digitalne manipulacije, videoigre, stiske, strah in laži otrok in mladostnikov idr.).

Ogled je mogoč na https://neodvisen.tv


          Aktivne krompirjeve počitnice 
                 Delavnice za osnovnošolce »Varnost na spletu«

Bližajo se jesenske počitnice, ti pa ne veš, kaj bi počel/a? Pripravljamo delavnice, kjer se boš naučil/a vse o varnosti na spletu! Veliko se bomo zabavali in mnogo naučili. KOMU SO DELAVNICE NAMENJENE? Osnovnošolcem (1.- 9. razred). KDAJ? V tednu med 31. 10. 2022 in 4. 11. 2022.

KAJ SE BOMO NAUČILI?
1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
2. Bonton in odgovornost na spletu.
3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
4. Spletno nasilje.
5. Lažne informacije.

KAKO SE PRIJAVIM? Prijava ni potrebna! Enostavno se nam pridružiš na povezavi https://www.yuno.si/
KAKO DELAVNICE POTEKAJO? Na spletni povezavi boš vsak dan našel nov video in interaktivne vsebine na temo dneva. Te zanima?
Pridruži se nam! Vsebine so na voljo brezplačno.


Mesec november v Špajzi modosti

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti  vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu novembru 2022.  

Več informacij o samih dogodkih najdete na: ŠPAJZA MODROSTI_NOV22 ali https://www.facebook.com/spajzamodrosti

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav: PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/q3zVXocNTbUrojyx8

PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/rMhe21yVBQs6Ltow6

Program sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.


Mesec oktober v Špajzi modrosti 


Špajza modrosti vabi v mesecu oktobru 2022

Spoštovani!

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vas vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu oktobru.  Več informacij o samih dogodkih najdete tukaj: ŠPAJZA MODROSTI_OKTOBER22 ali na Facebook strani: https://www.facebook.com/spajzamodrosti

Na dogodke se lahko prijavite lahko preko sledečih povezav:

Program sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.


Otroci potrebujejo gibanje in ne sedenja 

Spoštovani

Obveščamo vas, da se zaradi nepredvidene situacije spletno predavanje »Otroci potrebujejo gibanje in ne sedenja«, ki bi moralo biti v sredo, 21. 9. 2022, ob 19.00, prestavi na nov termin. Nov termin je:  sreda, 5. 10. 2022, ob 19.00.

Prijavite se lahko tudi preko elektronskega naslova: info@lu-ptuj.si

Vabljeni na vse ostale dogodke v mesecu septembru.

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

–          PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/VS9fKwUdAw9Da6ap9

–          PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/r15LWJdTcTbGV4AB6

 


Spoštovani!

Zavod VOZIM vas skupaj s priznanimi strokovnjaki iz NIJZ na področju alkoholne problematike in drog ter psihoterapevtko, strokovnjakinjo na področju psihosocialnih veščin, vabi na:

brezplačno spletno delavnico za starše
POGOVORITI SE MORAMO O ALKOHOLU IN KONOPLJI.

Delavnica bo v torek, 20. 9. 2022, ob 17. uri na Zoomu.

Ste se kdaj vprašali:
Kako se z mladostnikom pogovorim o problematiki rabe alkohola in konoplje?
Kako z mladostnikom navežem stik in vzpostavim komunikacijo?
Kako naj se odzovem, ko se otrok vrne z zabave pod vplivom alkohola in/ali drugih substanc?
Kako alkohol in konoplja vplivata na razvoj mladostnika?

Odgovore, izkušnje in praktične nasvete bodo z vami delili:
dr. Maja Roškar, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Andreja Drev, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Nino Batagelj, ambasador Zavoda VOZIM
Sanja Kranjc, mag. zakonskih in družinskih študij

Prijavite se TUKAJ, ali pa v brskalnik kopirajte povezavo: https://forms.gle/ByFcaSWgZDs6ERJV7


Brezplačni dogodki v mesecu septembru

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti vabita na brezplačne dogodke v mesecu septembru. Več: DOGODKI V MESECU SEPTEMBRU

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:


Digitalni post za vso družino

Šolsko leto se počasi bliža koncu, kar pomeni, da bodo tudi otroci in mladostniki kmalu imeli precej več prostega časa, kot ga imajo med šolskim letom. Ker pa vemo, da ogromno svojega prostega časa namenijo zaslonom v takšni ali drugačni obliki, so pri Centru Šteker pred poletnimi počitnicami pripravili program Digitalni post za vso družino. Vsebuje smernice, kdaj in kako zmanjšati rabo zaslonov, hkrati pa ponuja predloge za zanimive, zabavne in povezovalne aktivnosti za vse generacije.

Več o programu Digitalni post za vso družino TUKAJ


Poletne počitnice v Špajzi modrosti 

Ljudska univerza Ptuj in Center za družine Špajza modrosti  vabita na BREZPLAČNE dogodke v mesecu juliju in v avgustu.

Več informacij TUKAJ

Na dogodke se lahko prijavite preko sledečih povezav:

PRIJAVA (VSEBINE ZA STARŠE IN RAZŠIRJENE DRUŽINE): https://forms.gle/rFCGadnMwQVXNzye6

PRIJAVNICA (VSEBINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE): https://forms.gle/dMMrxSvCuGcxcY6Q6


Kako izboljšati odnos z otrokom v času počitnic?

 Sreda, 8. 6. 2022 ob 20.00, Zoom

V Centru za družine Špajza modrosti vabijo na spletno predavanje Kako izboljšati odnos z otrokom v času počitnic? Prijavite se lahko preko obrazca: https://forms.gle/iTaZd8DADsfkS5gcA

Več informacij o junijskih dogodkih v Špajzi modrosti TUKAJ


Psihosocialno svetovanje za družine

Termin: po dogovoru

Informacije in prijava: info@lu-ptuj.si ali 051 389 660/02 749 21 58

Več informacij TUKAJ 


 

* V Centru za družine Špajza modrosti so v mesecu juniju 2022 prestavili uro spletnih predavanj na 20.00


Znanje za življenje

Andrej Pešec, univ. dipl. pol., vodi predavanja in delavnice za otroke in starše.

Več o predavanjih in delavnicah za otroke TUKAJ.

Več o predavanjih in delavnicah za otroke TUKAJ.


Tabor “Doživi Sonce” na Donački gori – inovativni poletni počitniški kamp

med 5. in 8. julijem 2022 ali 12. in 15. julijem 2022.

Podrobnosti najdete TUKAJ.


Zavod za razvoj, raziskave in izobraževanje v konjeništvu in na področju aktivnosti in terapije s pomočjo konja

vas vabi na strokovno srečanje

»Intervence s pomočjo konja kot vir pomoči za otroke in mladostnike v stiski«
Srečanje bo v četrtek, 9. 6. 2022 ob 13. uri,
v Konjeniškem parku Starošince, Starošince 37b, 2326 Cirkovce

Več v vabilu TUKAJ.


Vabimo vas, da se pridružite podporni skupini za starše šoloobveznih otrok in mladostnikov, katere srečanja bodo potekala ob petkih, ob 18.00, preko ZOOM aplikacije. Prvo srečanje je že v petek, 20. 5. 2022. Povezava do srečanja: https://arnes-si.zoom.us/j/95494476595?pwd=Tk1xTXEvTzlka0syOUt1QWY2RDlKZz09


(Skupno 323 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost