Kolesarjenje po poteh Ivana Potrča

V soboto, 23. marca 2024, smo se Olgičarji s svojimi starši ponovno odpravili na kolesarjenje, tokrat po kulturni poti našega rojaka, pisatelja in dramatika, Ivana Potrča. Ivan Potrč je našim krajem postavil neizbrisen spomenik. Bil je eden izmed vodilnih predstavnikov socialnega realizma in tudi največkrat nagrajeni pisatelj svojega časa. Po njem je poimenovana ptujska knjižnica, ki se po velikosti uvršča med večje slovenske splošne knjižnice.

Več kot 20 kolesarjev se nas je ob 10. uri zbralo na parkirišču pred Zgodovinskim arhivom na Vičavi. Srednje zahtevna pot nas je sprva vodila mimo naselja Bratje Reš, rimskega kampa v Štukih, po strmem klancu navzgor do ptujske Gomile. Po idilični poti med vinogradi smo se povzpeli na drugi najvišji vrh v naši občini, kjer se nahaja »klopca ljubezni«. Kratek postanek smo izkoristili za občudovanje panoramskega razgleda, ki se razteza nad lepotami našega najstarejšega mesta.

Pot smo nadaljevali proti Mestnemu Vrhu, do daleč vidnega Elsbaherjevega »štoka«, ki se nahaja na slemenu Placarskega vrha in prikazuje lep primer vinogradniške stavbe iz 19. stoletja. Mimo njega smo se po makadamski cesti pripeljali do Herbersteinove viničarije, ki stoji na mirnem in zelo slikovitem delu Mestnega Vrha.  Lastnica hiške, ga. Nataša Golob, nam je prijazno odprla vrata v več kot 200 let staro cimprano hišo, ki je ohranjena kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Ogledali smo si njeno nadvse zanimivo notranjost z lepo ohranjenim starim pohištvom.

Po grebenu navzdol nas je pot vodila do Potrčeve rojstne hiše v Štukih, kjer smo si lahko ogledali spominsko ploščo pisatelju Ivanu Potrču. Na domačiji nas je gostoljubno sprejela in s piškoti ter sokom pogostila pisateljeva nečakinja, ga. Marija Kokol. Ga. Marija je prevzela poslanstvo ohranjanja Potrčeve domačije kot etnografskega objekta v dokaz spoštovanja kulturne dediščine.

Kolesarji smo se polni novih vtisov in prijetno utrujeni na Pivkovi ulici poslovili ter nadaljevali s kolesarjenjem vsak proti svojemu domu.

 

Zapisala: Mateja Simonič, mentorica projekta Varno na kolesu

 

@Varno na kolesu

https://varnonakolesu.si/

(Skupno 253 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost