Zaključna ekskurzija za 9. razred

V petek, 7. junija 2024, smo se učenci 9. razreda podali na našo, še zadnjo, skupno ekskurzijo, ki nas je popeljala v čudovito obsredozemsko območje Slovenije. Navdušeni nad obetom novih doživetij in skupnih trenutkov, smo se že ob šesti uri zjutraj zbrali na parkirišču pod gradom in se polni pričakovanja odpravili na pot.

Prva postojanka je bila Trubarjeva domačija v Rašici. Ko smo prispeli, nas je tam prijazno sprejela vodička, ki nam je skozi zgodbo slikovito predstavila življenje in delo Primoža Trubarja, očeta slovenske pisane besede. Skozi razstavljene rokopise in zapise smo lahko pobliže spoznali njegovo pisavo in delo, v sobi z okrašenimi stenami, kjer naj bi bilo njegovo stanovanje, pa smo obnovili znanje, ki smo ga letos pridobili pri urah slovenščine. Po ogledu smo imeli čas za malico, kjer smo si ob prigrizkih izmenjevali prve vtise dneva.

Nato smo se odpravili proti Strunjanu, kjer nas je čakalo prijetno presenečenje – kopanje v morju. Komaj smo čakali, da prispemo pred hotel Salinera, kjer nas je pričakala lepo urejena plaža in prijetno toplo, vabljivo morje. Takoj ko smo prispeli, smo se zapodili v vodo in uživali v morskih radostih. Vodička nam je dala dovolj časa, da smo se lahko skopali, se v morju igrali in sprostili ter porabili nekaj odvečne energije. Pri kopanju sta se nam pridružila tudi naša razrednika.

Po prijetni osvežitvi smo se podali naprej proti Piranu, enemu najbolj slikovitih obmorskih mest v Sloveniji. V Piranu smo se ustavili na znamenitem Tartinijevem trgu, kjer nam je vodička podala zanimive informacije o zgodovini mesta in življenju slavnega violinista ter skladatelja Giuseppeja Tartinija, po katerem trg nosi ime. Po vodenem ogledu smo imeli nekaj prostega časa za raziskovanje mestnih ulic, nakup spominkov ali preprosto uživanje v lepem obmorskem vzdušju.

Polni vtisov in novih znanj smo se pozno popoldne odpravili nazaj proti Ptuju. Kljub temu da je trajala le en dan, je bila ekskurzija polna sladkih trenutkov, ki so še okrepili naše prijateljske vezi. Bili smo veseli, da smo lahko skupaj uživali ob morju ter se zabavali. Ta ekskurzija je bila čudovit zaključek naše osnovnošolske poti, kjer smo se še bolj povezali in ustvarili nepozabne spomine, ki bodo ostali z nami za vedno. Tudi takrat, ko bo vsak od nas krenil na svojo, novo pot.

Zapisala: Tiana Mlakar, 9. b

 

(Skupno 432 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost