Branje je harmonija, branje je poezija duha

“Brati pomeni početi podvige.

Brati je možno marsikaj.

Recimo: grozdje in fige in knjige

in med brati še kaj.” (T. Pavček)

V četrtek, 30. 5. 2024, smo zaključili še eno bralno leto. Tokrat smo zaključek bralne značke posvetili pravljicam.

Pravljice so več kot resnične. Ne samo, da nam pripovedujejo o tem, da zmaji živijo, temveč nam povedo tudi to, da jih lahko premagamo. Pravljice so čudežno ogledalo, ki skozi izročilo kažejo nas same. So nekaj, ob čem smo zrasli. Le kdo ne pozna Sneguljčice, Rdeče kapice in številnih drugih pravljic o princih, kraljičnah ali siromakih, za katere bralec vedno znova trepeta, a hkrati z njimi rešuje zaplete. V pravljicah plešejo metle in govorijo živali.

Na prireditvi ni manjkalo pesmi, plesa, lutkovnih uprizoritev in predstavitve literarnih prispevkov, ki so jih učenci ustvarjali skozi celo šolsko leto. Med drugim smo predstavili tudi izid letošnje spletne knjige Moja pravljica, ki jo na Olgici izdajamo že vrsto let. V njej so zbrane pravljice, ki nastajajo izpod peresa mladih Olgičarjev.

Seveda pa nismo pozabili poudariti, kako zelo pomembno je branje za življenje, saj spodbuja mišljenje, boljši spomin, zmanjšuje stres, prinaša znanje, širi besedni zaklad in domišljijo, izboljšuje osredotočenost in koncentracijo ter spretnost pisanja. Nenazadnje – branje nas umiri ali nam predstavlja brezplačno zabavo.

Letos je bralno značko osvojilo 232 učencev, za kar so prejeli priznanje S knjigo v svet, med njimi pa je tudi 15 takih, ki so pridno brali skozi vsa leta osnovnošolskega izobraževanja. To so naši devetošolci, ki so si s tem prislužili naziv “zlata bralka/zlati bralec” in zato prejeli posebno spominsko priznanje in knjižno nagrado Lovra Matiča Mali črv Oto in druga golazen, ki jo tudi tokrat poklanja Društvo bralne značke Slovenija.

Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo in jim kličemo, naj jih knjiga spremlja tudi v bodoče, kajti zagotovo je med bralci veliko več zadovoljnih in ustvarjalnih ljudi kot med nebralci.

 

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost