Šola v naravi v CŠOD Fara

 

Prvi dan

V ponedeljek, 19. 2. 2024, smo se ob 7. 30 usedli na avtobus in odpeljali proti Dolenjski v šolo v naravi. Med potjo smo imeli malico. Ko smo prispeli do CŠOD Fara, smo se razdelili v sobe, oblekli posteljnino in se razpakirali. Nato smo imeli nekaj prostega časa zase. Potem smo imeli kosilo, po katerem smo se nekoliko spočili, nato smo se toplo oblekli in odšli v gozd, kjer smo se učili preživeti v naravi. Naučili smo se zakuriti ogenj in postaviti šotor kot zavetje. Nad žerjavico smo si spekli klobasice in kruh ter to tudi pojedli. Ko smo v gozdu pospravili za seboj, smo se vrnili v dom, kjer smo imeli nekaj prostega časa in večerjo. Po večerji smo odšli v telovadnico, kjer smo se igrali touch ball in štafetne igre. Izmučeni smo se odpravili pod tuš, nato pa spat.

Ajda in Zarja Šuler, 5. b

Drugi dan

V torek, 20. 2. 2024, so nas zbudili ob 7. 15 uri. Imeli smo nekaj časa, da smo se pripravili za jutranjo telovadbo. Po jutranji telovadbi smo šli na zajtrk. Sledilo je pospravljanje in ocenjevanje sob. Po ocenjevanju smo se zbrali v učilnici, kjer smo naredili načrt za dopoldanske dejavnosti. Razdelili smo se v dve skupini. Prva je odšla v adrenalinski park, druga pa se je odpravila po gozdi poti. V adrenalinskem parku smo se preizkusili v plezanju na višinskih ovirah. V gozdu smo iskali živalske sledi in se poučili o gozdnih rastlinah. Sledila je malica, po njej pa zamenjava skupin. Po opravljenih obeh dejavnostih smo imeli malo prostega časa, nato pa kosilo. Po kosilu smo imeli počitek v sobah, nato pa smo se odpravili na dolg sprehod skozi naselje Fara. Spoznali in ogledali smo si staro tradicionalno Kosteljsko hišo in mesto, kjer so včasih gospodinje prale perilo in širile vaške novice. Nato smo se odpravili proti vasi Slavski Laz, kjer smo si ogledali 67 let star viseči most preko reke Kolpe. Tam smo imeli tudi malico. Po drugi strani smo se vračali prosi domu in na poti smo iz naravnih materialov ustvarjali Kostelsko hišo. Ob povratku smo imeli še nekaj energije, ki smo jo sprostili na igrišču. Bili smo že pošteno lačni, zato smo odšli na večerjo. Po večerji smo zapisali vtise današnjega dne, nato pa si ogledali še film o življenju v Kosteli nekoč in danes. Zares utrujeni se odpravljamo v sobe, kjer bo sledil nočni spanec.

Livia Sartor, Mia Bombek, Ota Habjanič, 5. a

Tretji dan

Sreda, 21. 2. 2024 – Zjutraj smo se zbudili in odšli na jutranjo telovadbo. Ko smo se razgibali, smo odšli na zajtrk. Okrepčani smo pospravili sobe, saj so jih ocenjevali. Nato smo se odpravili na dolg pohod na bližnjo vzpetino, od koder smo imeli čudovit pogled v dolino. Med potjo smo imeli malico, ustavili pa smo se tudi ob potoku Prifarski jarak, ki od izvira navzdol ustvarja številne brzice in slap Nežica. Legenda pravi, da je ime dobil po deklici Nežiki, ki je padla v vodo s parom volov in utonila. Ko smo se vrnili v dom, smo imeli kosilo. Bili smo že pošteno lačni. Po dobri hrani smo se odpočili, nato pa odšli v učilnico na sestanek. Izvedeli smo za popoldanske aktivnosti in kako naj se oblečemo. Oddelek B je šel najprej streljat z lokom, A oddelek pa do bližnjega potoka, kjer smo spoznavali bogat živalski svet in skrivnostno življenje rastlin. Izvedeli smo tudi, da je za ta svet značilna kamenina lehnjak. Zanimiva izkušnja je bila tudi opazovanje živalic skozi mikroskop. Ugotavljali pa smo še ali je voda iz potoka čista ali ne. Po končanih nalogah smo imeli malico, nato pa sta se oddelka na postajah zamenjala in preizkusili smo se še v drugi aktivnosti. Po večerji je sledilo učenje plesne koreografije v telovadnici. Ob tem smo se zelo zabavali. Pravkar smo se stuširali in počasi se odpravljamo spat.

Nia Pihler, Urška Trafela, Leila Mlakar, 5. b

 

4. in 5. dan

Naše dogodivščine v šoli v naravi se počasi iztekajo. Kot po navadi smo tudi danes začeli dan z jutranjo telovadbo in zajtrkom. Dopoldan je bil adrenalinsko naravnan, saj smo strah pred višino premagovali skozi ovire adrenalinskega parka, na igrišču pa se dodatno razgibali. Po kosilu je sledil kratek počitek, nato pa smo se podali na orientacijski tek. V naravi smo morali po skupinah poiskati štiri kontrolne točke, na katerih so nas čakale naloge z vprašanji, na katere smo morali odgovoriti. Ko smo našli vse štiri točke in odgovorili na vsa vprašanja, smo se morali vrniti nazaj v telovadnico doma. Izdelali smo si še zapestnico prijateljstva. Pri izdelavi pa smo se nekateri pošteno namučili. Potem smo odšli na večerjo, po njej pa je sledila priprava točk po sobah. Vsaka soba se je morala namreč na aktivnosti “Pokaži kaj znaš!” predstaviti z nastopom. Vsi smo se zares potrudili in celotna predstava je izpadla odlično. Za nagrado je sledila še prava disko zabava s plesom. A tudi zadnji večer je zelo hitro minil, zato se zdaj že pripravljamo na spanje. Ko se bomo zjutraj še zadnjič prebudili v posteljah, ki so bile za nekaj dni naše, bodo sledile še športne in naravoslovne dejavnosti. Zagotovo se bomo po kosilu žalostno poslovili od teh čudovitih krajev, kjer smo kvalitetno preživeli teh nekaj dni, a dragi starši, ker je oddiha od nas za vas konec, smo tudi veseli, ker se vračamo nazaj domov. Se vidimo jutri popoldan.

Jaša Muratović, Matija in David Kolarič, 5. a

Deli / Share …
(Skupno 1.204 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost