Vaja evakuacije

V četrtek, 26. oktobra 2023, smo na naši šoli ob pomoči gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj izvedli vajo evakuacije.   

Kaj sploh je evakuacija? Je takojšen in hiter premik ljudi stran od grožnje ali dejanskega pojava nevarnosti. Torej to pomeni, če npr. šola zagori, je potres, ali so poplave, se sproži alarm in moramo vsi prisotni nemudoma zapustiti šolo. Vendar pri umiku ne smemo paničariti in povzročati nepotrebne drame. Zato občasno vadimo, da vidimo, kako evakuacija poteka v primeru, da bi se karkoli od tega res zgodilo.   

Tretjo šolsko uro oz. ob 10.30 smo zaslišali 30-sekundni zvonec, ki je predstavljal znak za nevarnost, torej se je evakuacija začela. Učenci smo se v učilnicah postavili v vrsto in se z učiteljem, ki je učilnico zapustil zadnji, brez panike odpravili na šolsko travnato igrišče. Le-to je tudi zbirno mesto v primeru prave evakuacije. Tam smo se zbrali vsi učenci in vsi delavci šole.   

Ko smo se vsi zbrali na igrišču, smo se prešteli in število prisotnih javili naprej. Ugotovilo se je, da en učenec in učiteljica manjkata. Njuna naloga je bila, da se skrijeta nekje v šoli, gasilci, ki so prišli na pomoč, pa so ju morali poiskati in rešiti. Reševanje ni trajalo dolgo, saj so se gasilci potrudili in pogrešana hitro našli.  

Evakuacijska vaja nam je uspela in tako smo se kmalu vrnili v učilnice ter nadaljevali s poukom.  

Zapisala: Eva Ritonja, 9. b

(Skupno 323 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost