Tradicionalni slovenski zajtrk in naravoslovni dan

V petek, 15. novembra 2019, smo imeli učenci od 1. do 3. razreda in od 6. do 9. razreda naravoslovni dan. Jutro smo začeli, kot že nekaj zadnjih let, s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. V jedilnici smo si tako privoščili črni kruh, maslo, med, mleko, orehe in jabolko. 

Po zajtrku smo začeli z dejavnostmi. Učenke in učenci šestega razreda so se odpravili na ogled Ptujskih pekarn. Ko so prispeli, jih je sprejela gospa, ki jim je razkazala pekarno. Skupaj so si ogledali stroje za pripravo testa, nato pa so odšli v spodnje nadstropje, kjer so si ogledali kako oblikujejo kajzerice, pečejo kruh, mlince, pice in krofe. Videli so tudi komoro za vzhajanje in sušilce kruha za drobtine. Na koncu je vsak učenec prejel toplo pico, ki jim je zelo teknila, nato pa so se odpravili nazaj proti šoli. Tam jih je že čakala gospa Maja Šmigoc iz Zdravstvenega doma Ptuj, ki jim je povedala veliko zanimivosti o zdravi prehrani in zdravem prehranjevanju. 

Sedmošolci so ostali v šoli, kjer jim je njihova razredničarka Darja Šprah  pripravila predstavitev o današnjem zajtrku. Kasneje se jim je pridružila učiteljica Tonja Kolar, s katero so pripravljali rumove kroglice, sadni smoothie, jabolčni zavitek z dateljni in mandlji, čokoladne kekse in jabolčno sladico v kozarcu. Vsako jed je pripravila ena skupina učencev. Svoje mojstrovine so ponudili tudi drugim. Po delavnici so tudi oni imeli predavanje o prehrani. 

Osmošolci so se prav tako razdelili po oddelkih. Učenke in učenci 8. a so začeli s predavanjem o zdravi prehrani in o ogljikovih hidratih pri učiteljici Darji Lipovec. Po predavanju so se odpravili v šolsko telovadnico, kjer so izvajali vaje za srčni utrip z učiteljem Dušanom Lubajem. Učenci 8. b pa so po vajah za srčni utrip  z učiteljico Slavico Marušek v gospodinjski učilnici pripravili palačinke s sladoledom in gozdnimi sadeži.

Devetošolci smo se takoj po zajtrku odpravili na Grajenščak, kjer ima svoje prostore za praktični del pouka Biotehniška šola Ptuj. Najprej smo imeli kratko predavanje o zdravi prehrani. Nato smo se odpravili v kletne prostore, kjer so nam dijaki prikazali stekleničenje domačega jabolčnega soka. Naš naslednji postanek je bila kuhinja, kjer sta nas pričakali dijakinja Amadeja in profesorica praktičnega pouka. Skupaj smo naredili domači korenčkov sok, ki smo ga zmešali z jabolčnim sokom in ga na koncu tudi poskusili. Nadaljevali smo s pripravo predjedi, in sicer zelenjavnega namaza na domačih bombetkah iz polnozrnate moke. Naša glavna jed je bil “mini burger” v bombetki. Med pripravo predjedi in glavne jedi smo v pečici še spekli sladico, in sicer jabolčni drobljenec. Vsem so se nam že pošteno cedile sline. Odpravili smo se v jedilnico, kjer smo vse naše jedi tudi pojedli in jih poplaknili z domačim jabolčnim sokom. Poslovili smo se počasi odpravili nazaj proti šoli.

 

Zapisali učenki IP-TISK: Stina Lah in Tjaša Šarac, 9. a

(Skupno 465 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost