Ogled filma ‘Ne joči Peter’ v Mestnem kinu Ptuj

V sredo, 13. novembra 2019, smo si učenci od 6. do 9. razreda v okviru kulturnega dne v Mestnem kinu Ptuj ogledali film Ne joči, Peter

Ob 8.20 smo se zbrali v matičnih učilnicah. Skupaj smo se pogovorili o 2. svetovni vojni in o razmerah v tem času. Izvedeli smo tudi nekaj zanimivih podatkov o filmu, ki letos praznuje svoj 55. rojstni dan. Nato smo pomalicali in se odpravili proti kinu.

V kinu nas je pozdravila ga. Nina Milošič, ki nam je povedala, da so film ob 100-letnici rojstva režiserja Franceta Štiglica digitalno restavrirali. To pomeni, da so vsako sličico s filmskega traku preskenirali in prenesli na računalnik v digitalni obliki. Tako bo film, brez skrbi pred uničenjem, na voljo še mnogim generacijam za nami. 

Nestrpno smo čakali, da se projekcija začne. Film govori o drugi svetovni vojni in o častni zadolžitvi dveh partizanskih minerjev, ki morata prepeljati tri vojne sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Minerja se ob dani nalogi sprva počutita ponižana, saj sta pričakovala pomembnejšo nalogo, a se na poti spoprijateljita z otroki, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je tudi krivec za večino smešnih prizorov. Minerjema pa po naključju uspe še razstreliti nemško skladišče.

Ob filmu, ki nas je pošteno nasmejal, smo lahko spoznali drugo svetovno vojno še s čisto človeške plati.

Zapisala šolska novinarka: Kaja Golob, 8. b

(Skupno 356 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost