Jezikovna ekskurzija v London

Učenci osmega razreda smo že dolgo nestrpno čakali na sredo, 22. marca 2017, ko smo se odpravili na jezikovno ekskurzijo v London. Ob 7.10 smo se zbrali na parkirišču pod gradom, se poslovili od svojih staršev ter se vkrcali na avtobus. Pred odhodom nam je srečno pot zaželela tudi naša ravnateljica, gospa Helena Ocvirk, nato pa je bil čas, da se avtobus z nami, našima učiteljema angleščine ter vodičem, g. Željkom Šalabalijo, odpelje do letališča Jožeta Pučnika v Ljubljani. Pot je bila zelo zabavna in polna navdušenja, saj nas je večji del poti zabavala glasba iz muzikala »Mamma Mia«.

Ko smo prispeli na letališče, smo najprej dobili vsak svoj »boarding pass«, s katerim smo se lahko prijavili na let. Ko smo oddali prtljago, smo šli skozi carinsko kontrolo, nato pa smo v čakalnici počakali na naš let. Med čakanjem smo bili vsi zelo nestrpni. Naš skoraj dveurni let do letališča Gatwick v Londonu je bil zelo miren in brez turbolenc. Ob pristanku je sicer nekoliko deževalo, ampak se je vreme kmalu izboljšalo. Z letališča smo se z vlakom odpeljali do predela East Croydon, kjer se je nahajal naš hotel. Od postaje do hotela je bilo le nekaj minut hoje. Odložili smo prtljago, nato pa se zbrali pred hotelom, ter se s podzemno železnico odpravili v Camden Town, ki slovi po »alternativni« kulturi, številnih trgovinicah ter raznoliki hrani. Tam smo imeli nekaj prostega časa, da smo lahko kupili kak spominek zase in za svoje domače. Seveda nismo smeli zamuditi obiska kavarne Starbucks. Ura je hitro minila in ob 18.00 smo se odpravili do bližnjega puba na večerjo. Večina nas je naročila tradicionalno angleško jed imenovano »fish&chips«. Po večerji nas je pot vodila do znane  trgovine z igračami Hamleys na ulici Regent Street. V trgovini smo se lahko preizkusili v karaokah, vožnji avtomobilčkov na daljinski upravljalnik, metanju bumerangov … Imeli so zelo veliko igrač, ki so bile zanimive in s katerimi se je bilo vredno fotografirati. Lahko smo se poklonili tudi kraljici Elizabeti II, ki je bila v celoti sestavljena iz lego kock. Izmučeni smo se nato odpravili v hotel, kjer so nas čakale naše udobne postelje.

Naslednje jutro smo se ob 8. uri odpravili na zajtrk. Izbirali smo lahko med angleškim tradicionalnim zajtrkom, ki mu Angleži pogosto rečejo »Full Monty«, ter t. i. kontinentalnim zajtrkom z rogljički, muffini, nutello, kosmiči idr.. Po zajtrku smo se zbrali pred hotelom ter se odpravili proti delu mesta imenovanem Canary Wharf – znani poslovni četrti. Naša naslednja postojanka je bila edinstven Greenwich, ki ga »seka« greenwiški ali ničelni poldnevnik. Tam smo se lahko postavili tako, da smo z eno nogo stali na vzhodni, z drugo pa na zahodni polobli našega planeta. Obiskali smo še pomorski muzej ter si ogledali znano ladjo imenovano Cutty Sark, ki jo varuje podoba čarovnice odete v kombinežo ter s konjskim repom v roki. Pomalicali smo v bližnjem McDonald’su, nato pa se z ladjico po reki Temzi odpeljali do svetovno znanega mostu – Tower Bridga. Ko smo se izkrcali, smo se odpravili do gradu Tower of London, kjer nam je g. Željko povedal legendo o sedmih krokarjih, ki živijo tam. Ta pravi, da če bi le eden od teh krokarjev odletel, bi to pomenilo konec angleške kraljevine. Nato smo se sprehodili po Tower Bridgu do mestne hiše. Videli smo tudi Globe Theatre, znano Shakespearjevo gledališče ter se sprehodili čez most imenovan Millennium Bridge. Na drugi strani nas je čakala veličastna katedrala svetega Pavla. Ker je bil London Eye zaradi napada ta dan zaprt, smo se odpravili v muzej Ripley’s»Believe It or Not«, kjer smo se vsi izjemno zabavali. Posebej nam je bila všeč soba z laserji ter ogledali, kjer smo se vsi kar nekajkrat z našimi »beticami« zaleteli v ogledala.  V muzeju smo lahko videli tudi številne zanimivosti. Med drugim smo lahko poskusili temperaturo morja tiste noči, ko se je potopil Titanik. Skozi Kitajsko četrt smo se napotili proti Leicester Squaru, kjer so naši lačni trebuščki že nestrpno čakali na hrano iz Burger Kinga. Po obilni večerji je bila naša predzadnja postaja tega dne Novello Theatre, kjer smo si ogledali znan muzikal »Mamma Mia«. Nad pesmimi skupine ABBA smo bili zelo navdušeni, saj smo se jih že dva tedna pred odhodom pridno učili. Muzikal je bil odličen in ob koncu smo vsi zapeli skupaj z njimi. Naša zadnja postaja drugega dne so bile udobne hotelske postelje.

Tretji dan smo se takoj po zajtrku odpravili proti znanemu stolpu kraljice Elizabete II, ki pa ga večina ljudi imenuje kar po zvonu – tj. Big Ben. Nato smo se sprehodili skozi St James’ Park ter si ogledali menjavo straže pred Buckinghamsko palačo. Fotografirali smo se tudi s stražarji na konji. Sledil je obisk National Gallery na Trafalgar Squaru, kjer lahko vidimo največje likovne umetnine s celega sveta. Po malici smo se odpravili na Baker Street – v muzej voščenih lutk Madame Tussauds, kjer smo se fotografirali s svojimi vzorniki ter različnimi znanimi osebami. S črnim taksijem smo se popeljali po zgodovini Londona ter si ogledali razburljiv 4D film. Po napornem dnevu polnem hoje smo se odpravili na večerjo v Pizza Hut, kjer smo si lahko postregli s picami, solato ter pijačo. To je bila še naša zadnja večerja v Londonu. Ker sta nam dve pici še ostali, smo jih še topli podarili brezdomcem. Odpravili smo se na Oxford Street – najbolj znano nakupovalno ulico Londona. Nato smo se utrujeni napotili v hotel.

Naše zadnje jutro smo se poslovili od gospoda Željka, vodenje pa je prevzela gospa Vesna. Bili smo kar nekoliko žalostni, da že moramo domov. Z avtobusom smo se zapeljali do muzeja Natural History Museum, v katerem smo v dveh urah videli le kanček od milijonov eksponatov, ki so tam na ogled. Zatem smo si ogledali še Science Museum, nato pa se odpravili v Fulham, kjer smo obiskali stadion nogometnega kluba Chelsea.  Avtobus nas je nato odpeljal do letališča Stansted, kjer smo se vkrcali na letalo ter poleteli proti Italiji. Po dveh urah leta smo pristali na letališču Treviso v Benetkah, kjer smo uro premaknili za eno uro naprej. Na letališču nas je že čakal avtobus, ki nas je odpeljal proti Ptuju. Vožnja je bila tako dolga, da smo ob 2. uri zjutraj uro še enkrat premaknili, in sicer za eno uro naprej, ker smo prešli na poletni čas. Na avtobusu ni manjkalo smeha, saj smo se v teh dneh močno povezali. In ker enkrat vsem zmanjka energije, je je tudi nam. Še dobro, da smo takrat prispeli na cilj. Ura je bila 4. zjutraj, ko smo zopet videli naše starše, ki so nas že nestrpno čakali.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili našima vodičema, Vesni in še posebej Željku Šalabalija, ki je kar 3 dni prenašal naše tarnanje.

Posebna zahvala gre tudi našima učiteljema, ki smo ju prekrstili v »oči’la« Jurgeca in »oči’lco« Kovačič Žižek, da sta bila dovolj pogumna, da sta nas spremljala na to čudovito ekskurzijo, ki je bila ne samo poučna, ampak tudi zelo zabavna, polna dobre volje in podočnjakov.

Zapisala: Sanja Kopše, 8. b

(Skupno 332 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost