Raziskovalne naloge (6.4.2013)


»Bistroumi« OŠ Olge Meglič

Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj jev šolskem letu 2012/13 pripravila 21. regijsko srečanje mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije. Regijsko srečanje za osnovne in srednje šole je ZRS Bistra Ptuj izvedla v sodelovanju z OŠ Majšperk. Srečanje je potekalo v soboto, 6. 4. 2013, v prostorih OŠ Majšperk.

To srečanje je namenjeno mladim, da se izkažejo v svoji inovativnosti, kreativnosti in ustvarjalnosti. Predvsem je pomembno to, da mladi raziskujejo in odkrivajo nova spoznanja in probleme, hkrati pa se navajajo na strokovno literaturo in pisanje raziskovalnih nalog v skladu z navodili. Teme raziskovalnih nalog niso vnaprej določene, so pa obravnavana različna področja: astronomija ali fizika,biologija,ekologija z varstvom okolja, etnologija, matematika ali logika, kemija ali kemijska tehnologija,psihologija ali pedagogika, ekonomija ali turizem, geografija ali geologija, slovenski jezik ali književnost, sociologija,zgodovina ali umetnostna zgodovina,elektrotehnika, elektronika in robotika,arhitektura ali gradbeništvo,računalništvo ali telekomunikacije,tehnika ali tehnologija (tekstil, lesarstvo, strojništvo idr.),varnost v cestnem prometu,aplikativni inovacijski predlogi in projekti,interdisciplinarna področjain druga področja.

Mladi raziskovalci, njihovi mentorji in recenzenti so se najprej dobili v OŠ Majšperk, nato pa so odšli na slavnostno otvoritev 21. srečanja mladih raziskovalcev v KPC Majšperk. Tam so uvodne besede in pozdrave spregovorili g. Sašo Kafel, vodja projekta, ga. županja občine Majšperk, dr. Darinka Fakin, ravnatelj OŠ Majšperk g. Branko Lah in direktorica dr. Aleksandra Pivec, ki je vsem udeležencem srečanja že vnaprej čestitala za opravljeno delo. Poudarila je, da je njihovo delo neprecenljivo, saj slovenski prostor potrebuje inovativne mlade raziskovalce. Ponosna je na to, da se vedno več učencev in dijakov odloča za raziskovalno delo kljub vsem šolskim obveznostim in obšolskim dejavnostim.

Učenci OŠ Olge Meglič so pripravili kar pet raziskovalnih nalog iz različnih področij.

Mlada raziskovalka Lana Žarković Preac, učenka 9. a razreda, je pod mentorstvom mag. Vojka Jurgeca pripravila raziskovalno nalogo z naslovom »Stališče osnovnošolcev do uvajanja prvega tujega jezika v 1. razred osnovne šole«. Dosegla je zlato priznanje in se uvrstila na državno tekmovanje.

Nuša Markež in Karin Zavrnik, učenki 9. b razreda, sta pod mentorstvom mag. Renate Debeljak, pripravili raziskovalno nalogo z naslovom »Priprove na gostüvaje v Bükovcih« in osvojili srebrno priznanje in se prav tako uvrstili na državno tekmovanje.

Nika Klasič in Dolores Krajnc, učenki 9. a. razreda, pod mentorstvom ge. Darje Lipovec in ge. Vlaste Mlinarič, sta pripravili raziskovalno nalogo s področja kemije z naslovom »Naravno ali ne?« in sta osvojili srebrno priznanje.

Raziskovalno nalogo z naslovom »Duhovi na predjamskem gradu« so pod mentorstvom Dušana Lubaja pripravile učenke 9. razreda Barbara Gaiser, Tjaša Galič in Samantha Kralj. Raziskovalna naloga s področja zgodovine je osvojila bronasto priznanje.

Tri mlade raziskovalke so se usmerile na področje biologije pod mentorstvom Slavice Marušek in Petra Majcna. Raziskovalno nalogo z naslovom »Repuh ni od muh« so pripravile Lara Maher in Tina Turk iz 9. a razreda ter Melani Fajt iz 8. b razreda. Osvojile so srebrno priznanje.

Vsem prejemnikom priznanj in njihovim mentorjem iskreno čestitamo. Tistim, ki pa gredo na državno tekmovanje, želimo veliko uspeha.

Monika Kokot

Avtor(ji)

Naslov

Mentor(ji)

Dosežek

Lana Žarković Preac

Stališče osnovnošolcev do uvajanja prvega tujega jezika v 1. razred osnovne šole

mag. Vojko Jurgec

ZLATO PRIZNANJE

(uvrstitev na državno tekmovanje)

Nuša Markež

Karin Zavrnik

Priprove na gostüvaje v Bükovcih

mag. Renata Debeljak

SREBRNO PRIZNANJE

(uvrstitev na državno tekmovanje)

Nika Klasič

Dolores Krajnc

Naravno ali ne?

ga. Darja Lipovec

ga. Vlasta Mlinarič

SREBRNO PRIZNANJE

Tina Turk

Lara Maher

Melani Fajt

Repuh ni od muh

ga. Slavica Marušek

g. Peter Majcen

SREBRNO PRIZNANJE

Barbara Gaiser

Tjaša Galič

Samantha Kralj

Duhovi na predjamskem gradu

g. Dušan Lubaj

BRONASTO PRIZNANJE

 

 

(Skupno 743 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost