Prvi kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda

Šolski novinarji

V sredo, 2. 10. 2024, smo imeli učenci 6., 7. in 9. razreda (osmošolci so bili odsotni zaradi jezikovne ekskurzije v London) prvi kulturni dan v tem šolskem letu. Ta dan je bil poimenovan Kulturna dediščina našega mesta.

Šestošolci smo obiskali Knjižnico Ivana Potrča, kjer smo si ogledali mladinski oddelek in prisostvovali bralni urici. Gospa knjižničarka nam je prebrala Butalce našega avtorja Frana Milčinskega in še posebej zanimivo zgodbo irskega ilustratorja Chrisa Haughtona z naslovom Ššš! Imamo načrt. O zgodbah smo se pogovorili, nato pa so si, tisti, ki so želeli, izposodili knjige. Zatem smo se odpravili po našem mestu, kjer smo, razdeljeni v skupine, s pomočjo aplikacije TravelAR Slovenia odkrivali in spoznavali kulturne spomenike na Ptuju. Dan smo zaključili tako, da smo v šoli poročali o tem, kaj vse smo s pomočjo aplikacije v našem mestu odkrili.

Sedmošolci so imeli delavnico na temo govornih nastopov, in sicer za uspešno javno nastopanje, premagovanje treme ob javnih nastopih in uspešno pripravo javnega nastopa s pomočjo interaktivne predstavitve. V šolo smo povabili gospoda Sama Strelca, ki je znan Ptujčan. Je namreč zelo uspešen gledališki režiserprevajaleckulturni delavec in publicist. Sedmošolcem je predstavil osnove dobrega govornega nastopa in jih skozi praktične primere učil, kako pripraviti uspešen govorni nastop. Eden od učencev je že vnaprej pripravil govorni nastop. Med izvajanjem nastopa so ga posneli, nato pa si posnetek ogledali in iskali vse štiri komunikacijske kanale, ki naj bi bili pri dobrem govornem nastopu v čim večji meri upoštevani. Skupaj so iskali izboljšave, čeprav ga je gospod Samo pohvalil, da je pripravil zelo dober nastop. Na koncu je Liam še enkrat izvedel nastop z vključevanjem čim več komunikacijskih kanalov. In zelo dobro mu je uspelo.

Devetošolci so se že zjutraj odpravili »na teren«. V dveh ločenih skupinah so obiskali Minoritski samostan, kjer so si ogledali Minoritsko knjižnico in sam samostan. Minoritski samostan ni samo kulturni spomenik državnega pomena, ampak skriva za svojimi zidovi dragocenosti, o katerih so se učenci v sklopu pismenstva in reformacije učili pri slovenščini. V njej je namreč shranjen faksimile Dalmatinove in Gutenbergove Biblije in celo original Trubarjevega Novega testamenta iz leta 1557. Ogledali so si tudi refektorij in cerkev. Tega dne so si devetošolci ogledali tudi Knjižnico Ivana Potrča – študijski oddelek in Potrčevo spominsko sobo. O našem zelo uspešnem pisatelju Potrču se v 9. razredu tudi učijo pri pouku slovenščine in berejo njegova dela. Med hojo po mestu so s pomočjo aplikacije TravelAR Slovenia odkrivali in spoznavali kulturne spomenike na Ptuju.

Osmošolci so ta dan preživeli na jezikovni ekskurziji v Londonu.

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 9)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost