Predavanje o trgovini z ljudmi za devetošolce

Devetošolci smo imeli v ponedeljek, 16. septembra 2024, posebno razredno uro, saj nas je obiskal predstavnik Ministrstva za notranje zadeve, Rok Trdina, in pri nas izvedel delavnico ter predavanje o trgovini z ljudmi oz. trgovini z »belim blagom«.
V sklopu te ozaveščevalne akcije smo otroci in mladostniki v osnovnih ter srednjih šolah, kjer nam je predstavljen pojav trgovine z ljudmi, ki je, čeprav precej zakrit, velik problem družbe. Strokovnjaki sodelujejo z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje ter Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.
G. Trdina nam je predaval o različnih oblikah, motivih, pasteh, mitih in predsodkih glede trgovine z ljudmi, da bi lažje prepoznali tveganja, ustrezno ukrepali in se samozaščitno vedli. Najbolj so nas zanimale resnične zgodbe o primerih trgovine z ljudmi, ki so se zgodili v Sloveniji. Nikoli si ne bi predstavljali, koliko teh primerov se zgodi na naših tleh. Ob teh resničnih zgodbah so nas seznanili tudi z oblikami pomoči žrtvam trgovanja in s kontakti organizacij, ki nudijo ustrezno pomoč v takšnih primerih.  
Slišali smo še, da smo mladostniki žal trgovini z ljudmi še posebej izpostavljeni. Veliko časa preživimo na spletu, ki ga storilci vse bolj pogosto uporabljajo za novačenje in izkoriščanje žrtev.

Zapisali: Eli Tement in Ana Milošič, 9. a

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost