Zaključna ekskurzija za sedmošolce

 

V sredo, 12. junija, smo se učenci 7. razreda v okviru zadnjega naravoslovnega dne tega šolskega leta odpravili na zaključno ekskurzijo v Ribnico.  

Zjutraj smo se okrog sedme ure zbrali na parkirišču pod gradom in se odpravili na pot proti Ribnici, kraljestvu suhe robe. Vozili smo se približno tri ure in imeli en vmesni postanek.  

Ko smo prispeli v Rokodelski center Ribnica, smo se razdelili v tri skupine. Ena skupina je naprej opravila ogled razstav in gradu, druga skupina se je odpravila na delavnico pletenja košar iz vrbovega šibja, tretja skupina pa na delavnico pletenja košar iz leskovih viter.

Skupina, v kateri sva bili tudi midve, se je najprej preizkusila v pletenju košar iz vrbovega šibja. Nastale so lepe in uporabne košarice, ki smo jih lahko odnesli domov. Po končanih delavnicah smo pojedli malico iz naših nahrbtnikov ter raziskali trgovino s suho robo in lončarskimi izdelki.  

Sledil je ogled razstave raznih rokodelskih pripomočkov in zgodovine ribniške suhe robe. Izvedeli smo zanimivo legendo o “holanderci”, tipični ribniški pleteni košarici. Nato smo se odpravili na vodeno razstavo ribniškega gradu. Med potjo nam je vodič povedal nekaj besed o zgodovini gradu in same Ribnice. Omenil je, da je bil v preteklosti grad zavarovan z vodo oz. vodnim jarkom, ki še danes stoji na istem mestu. Po grajskem mostu smo prišli do sobe, kjer smo slišali legendo o sežiganju čarovnic na grmadi. Legenda je bila zelo zanimiva in kar srhljiva. Pred ogledom nam je vodič povedal tudi nekaj o ribniških čarovniških procesih. Med ogledom razstave smo videli tudi replike mučilnih naprav in originalnega zapisnika čarovniškega procesa iz leta 1701. Po zaključenem ogledu smo se odpravili na kratek sprehod okoli ribniške cerkve sv. Štefana in posneli nekaj čudovitih fotografij na enem od ribniških mostov.  

Vkrcali smo se nazaj na avtobus, ki nas je popeljal do Ljubljane, kjer smo pojedli obilno kosilo. Po odličnem kosilu smo se počasi odpravili nazaj proti Ptuju, kamor smo prispeli okrog šeste ure. Izlet je bil zelo poučen, saj smo pridobili polno novih izkušenj in spominov. 

Zapisali: Živa Grdiša in Zara Rižnar, 7. a

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost