Paralimpijski športni dan za učence od 6. do 9. razreda

V sredo, 25. januarja 2023, so našo šolo obiskali prav posebni gostje. Učenci od šestega do devetega razreda smo namreč imeli paralimpijski športni dan v družbi slovenskih paraolimpijcev.

Osmošolci in devetošolci smo se prvo šolsko uro zbrali v veliki telovadnici, kjer so se nam predstavili člani Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja, ki so za nas pripravili štiri različne športne aktivnosti – prirejene invalidom. Pridružili so se nam še člani Sončka Ptuj, s katerimi redno sodelujemo na raznih področjih.

Učenci smo se razdelili v štiri skupine in se nato preizkusili v prej omenjenih aktivnostih. Na eni od postaj smo tako igrali košarko na invalidskih vozičkih, ki so posebej prilagojeni športnim aktivnostim. Na drugi postaji smo se preizkusili v dvoranskem balinanju za invalide “boccia” in bili pri tem kar precej uspešni. Na tretji postaji smo sodelovali v parih, kjer si je en učenec čez oči nadel posebna očala, tako  da ni mogel ničesar videti, drugi učenec pa ga je z napotki vodil po poligonu s preprekami. Na zadnji postaji smo se preizkusili v igri, imenovani “goalball”. Gre za igro, kjer smo si znova nadeli posebna očala, ki so nam onemogočila vid, nato pa smo s posebno žogo za slepe, ki je v notranjosti opremljena z zvončki, poskusili dati gol našemu nasprotniku. Pri vseh igrah smo se zelo zabavali in s tem pridobili nove izkušnje.

Po zabavnih aktivnostih v telovadnici smo se osmošolci odpravili v učilnico, kjer nas je že čakal Luka Trtnik, odličen igralec namiznega tenisa, ki je med drugim zastopal slovenske barve na Paralimpijskih igrah v Tokiu leta 2020. Z nami je delil svojo izjemno življenjsko zgodbo ter nam pokazal, da niti telesna hiba ne more premagati človeške želje po uspehu. Na drugem predavanju smo dobili informacije o invalidnosti in paralimpijskih športih. Naučili smo se, da si invalidi želijo najbolj to, da jih sprejmemo in nanje gledamo kot nam enake člane družbe.

Ta športi dan nam je vsem pričaral nov pogled na svet in ljudi, ki so v nekaterih pogledih drugačni, po drugi strani pa nam povsem enaki in enakovredni. Po vseh opravljenih aktivnostih in pogovorih, ki smo jih opravili, smo dan zaključili veseli, zadovoljni in polni novih izkušenj.

 

Zapisale: Tisa Julija Golob, Maja Magdič in Gaja Urek, 8. a

 

Zapisale: Tisa Julija Golob, Maja Magdič in Gaja Urek, 8. a

(Skupno 441 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost