Startup na Olgici

V sredo, 20. oktobra 2021 in v četrtek, 21. oktobra 2021 je na naši šoli potekal STARTUP v okviru projekta »Mladim se dogaja«, ki ga izvaja Javna agencija Spirit Slovenija.

STARTUP-a se je v veliki telovadnici udeležilo 28 učencev od 6. do 9. razreda.  Obiskala nas je dr. Lidija Tušek iz znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj, ki nam je predstavila in povedala vse o podjetništvu med mladimi. Prvi dan smo začeli tako, da smo se razdelili v pet skupin, ki so med seboj tekmovale. Igrali smo se igro »Podjetniški Activity«. Igra je potekala tako, da je en učenec iz skupine šel do gospe Tušek, pri kateri je izžrebal listek, na katerem je bil napisan poklic, podjetniški pojem ali blagovna znamka. Nato je moral po svojih najboljših močeh svoji skupini z risanjem, govorjenjem ali s pantomimo predstaviti besedo, ki jo je izžrebal. Skupina je imela za ugotavljanje minuto časa. Če po eni minuti niso ugotovili, kaj sošolec riše, opisuje ali kaže, so se pri ugibanju lahko pridružile še druge skupine. Ta igra je bila zelo zanimiva in zabavna. Po končani igri smo se učenci razdelili v sedem skupin in razmišljali o svoji podjetniški ideji. Pripravljali smo poslovni model Canvas in se v skupini posvetovali o naši poslovni ideji.

Naslednji dan smo s seboj prinesli računalnike. Pričeli smo s pripravami na predstavitev naše poslovne ideje. Vsaka skupina je pripravila svoj PowerPoint in svojo poslovno idejo predstavila pred komisijo, ki so jo sestavljali ravnateljica Helena Ocvirk, dr. Lidija Tušek in učiteljici Mateja Simonič in Tonja Kolar. Vsaka skupina je imela pet minut časa, da predstavi svojo idejo. Komisija je vsaki skupini postavila par vprašanj in jim tudi svetovala, kaj naj popravijo oz. dodajo. Po vseh predstavitvah smo imeli pet minut odmora, da je lahko komisija pregledala ocene predstavitev in na podlagi tega razglasila prve tri najboljše ideje. Komisija je izbirala med naslednjimi poslovnimi idejami: Lego Kolosej, Poetovio Hotel and Restaurant, Rimski center, Rimski okusi, Rimska hiša in Veriga restavracij z zdravo, hitro prehrano.

Po zelo nervoznem petminutnem odmoru smo bili že vsi zelo neučakani, da izvemo rezultate. Prva tri mesta so zasedle tri najbolj perspektivne ideje:

  1. mesto: Veriga restavracij z zdravo, hitro prehrano – 9. b (Lina Malinger, Nina Markež, Nel Cartl, Martin Marinkovič Borovnik)
  2. mesto: Rimski center – 7. b (Ammar Vertič, Tina Zupanič, Nina Hodnik, Blaž Zelenik)
  3. mesto: Rimska hiša – 6. b (Hana Kmetec, Ajda Rojs, Pia Peršuh, Niki Simončič)

Ta dva dneva sta bila zelo poučna in zanimiva. Izvedeli smo veliko informacij, ki nam bodo v življenju prišle zelo prav.

V imenu vseh se zahvaljujemo tudi naši šoli, da nam je omogočila sodelovanje v projektu in pridobitev dragocenih izkušenj.

Zapisale: Lina Malinger, Nina Markež, 9. b, Ajda Rojs, Pia Peršuh, 6. b

(Skupno 481 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost