Tehniški dan v Rimskem kampu

Prvi tehniški dan v letošnjem šolskem letu smo Olgičarji imeli možnost preživeti v Rimskem kampu Poetovio na Štukih. Tako smo se v sredo, 29. septembra 2021, učenci od 6. do 9. razreda zbrali v šoli, nato pa se skupaj odpravili na pot proti Rimskemu kampu.

Ob prihodu smo se zbrali v t. i. amfiteatru, kjer so nas pričakali člani Društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj. Oblečeni v rimska oblačila, so nas najprej prijazno pozdravili z rimskim pozdravom AVE!, nas seznanili s pripravljenim programom in na kratko predstavili zgodovino Ptuja. Nato smo pod njihovim mentorstvom začeli z delavnicami, povezanimi s starim Rimom.

Učenci smo v naprej določenih skupinah krožili po različnih delavnicah. Na prvi delavnici, ki jo je obiskala naša skupina 7. a, nam je prijazen gospod, oblečen v barbara, pokazal in opisal svojo obleko ter orožje. Pokazal nam je, kako hoditi s hoduljami, kar smo kasneje poskusili tudi sami. Nekaterim je šlo precej dobro od “nog”. Zatem smo se odpravili na delavnico rimskih družabnih iger, kjer smo lahko pisali na povoščene tablice, ki so bile zelo podobne rimskim. Sledila je delavnica, pri kateri smo metali večjo kocko z rimskimi števili, ta števila množili in rezultate prikazali z rimskimi števili tako, da smo jih na tleh sestavili iz večjih palic. Po drugi delavnici smo imeli malico, ki smo si jo z veseljem privoščili v amfiteatru. Nato nam je imitator rimskega centuriona legije Gemine XIII., ki je v času Rima imela postojanko na območju Ptuja, prikazal in opisal še svojo ter legionarjevo bojno opremo in orožje. Nadeli smo si lahko centurionovo čelado, preizkusili njegov meč in ščit. Pri naslednji delavnici smo se umazali, saj je bilo na vrsti izdelovanje oljenke in drugih skulptur iz gline. Nazadnje smo si ogledali še zelo zanimiv animirani film z naslovom Stari Rim. Nekatere skupine so imele tudi možnost peke in degustacije rimskega kruha.

Po končani zadnji delavnici smo se ponovno zbrali v amfiteatru, kjer smo se poslovili od naših gostiteljev in se nato peš odpravili nazaj do šole.

Ta sončen jesenski tehniški dan nam bo zagotovo ostal v lepem spominu.

Zapisali šolski novinarki: Gaja Urek in Tisa Julija Golob, 7. a

(Skupno 301 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost