Dan “Zlatih knjig”

17. september je Dan zlatih knjig, dan rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka ter uradni začetek branja za bralno značko. Na Olgici ta dan še posebej svečano obeležimo.

Prvošolce je na ta dan obiskala šolska knjižničarka, ga. Alenka, in jim ob slikanici pripovedovala zgodbo pisateljice Brigitte Weninger z naslovom Kaj je to?

Zanimiva zgodba pripoveduje o tem, kako je mamici poštar prinesel paket, v katerem je bil nov sesalec, ki ga je naročila. Tako je njen sinko dobil idejo, da mamici pošlje še en velik paket. Paket je postavil pred vhodna vrata in pozvonil.

Mamica je bila seveda presenečena, saj ni pričakovala nobene pošte. Ugotavljala je, kaj bi lahko bilo v neznanem paketu. Pomislila je na zaklad, plišastega slončka, žogo, muco … A najbrž ni nič od tega, je razmišljala.

Zato je pogumno dvignila najprej en del pokrova, nato drugega in tretjega in četrtega. In kdo je pokukal iz paketa? Nihče drug, kot njen sinko.

Prvošolci so bili ob zgodbi in čudoviti slikanici v obliki paketa precej navdušeni. Knjižničarka je povedala, da je tudi sama pravkar srečala poštarja, ki je v šolo prinesel paket, namenjen prav prvošolcem.

Skupaj so ugotavljali, kaj bi lahko bilo v njem. Seveda so bili močno radovedni, zato so tudi sami pogumno pokukali vanj. Vsak je zase našel knjigo ugank Ponikalnice avtorja Miroslava Košute.

Bili so toliko bolj veseli, ko so izvedeli, da jim slikanico podarja Društvo bralne značke Slovenije za vstop v  svet branja in da jo lahko odnesejo domov. Povedali so, da zelo radi berejo skupaj s starši, nekateri že celo sami. Obljubili so, da bodo tudi v prihodnje radi brali, da bodo nekoč postali ZLATI BRALCI.

Zapisali: Šolski novinarji

(Skupno 184 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost