Projekt “Pasavček”

Projekt PASAVČEK je izredno uspešen in razširjen projekt na področju prometne vzgoje. Na naši šoli poteka že od njegovega nastanka. Vsako šolsko leto v njem sodelujejo različni oddelki ter njihovi strokovni sodelavci. S projektom želimo spodbuditi pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev ter pripenjanje z varnostnimi pasovi med vožnjo vseh potnikov  v avtomobilu.

Z igrivim likom Pasavčka, ki otroke nagovarja jih spremlja ter od njih pričakuje: Red je vedno pas pripet! Same aktivnosti skupaj z različnimi gradivi spremljajo pripetost otrok na vseh vožnjah. Seveda nam je v veliko pomoč žig z likom pasavčka,  merilni trak, tatuji in kartončki, ki spremljajo pripasanost otrok v avtomobilu.

Za večjo varnost otrok med vožnjo skrbi tudi literatura za starše »RED JE VEDNO PAS PRIPET! », kjer starši najdejo pomembne informacije o primernem varnostnem sedežu. Otroke spodbujamo s pomočjo medijskega gradiva »Svata za preventivo in vzgojo v cestnem prometu«. Vključeni so v dejavnosti od poimenovanja, opisovanja, pripovedovanja, do sprehodov in simbolne igre.

S številnimi načini poskušamo vplivati na ozaveščanje staršev, ki so vključeni in aktivno sodelujejo pri vzgoji otrok na področju prometne varnosti.  Kot vozniki so dolžni poskrbeti, da otroci v avtomobilu sedijo v otroških sedežih in so pripeti s pasovi. Odrasli smo vzor, zato se moramo tudi sami dosledno pripenjati. Tako se otroci naučijo odgovornega ravnanja do lastne varnosti in varnosti drugih.

Samo z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških sedežev, prav na vseh vožnjah, oblikujemo navado in zavest, da je treba nenehno skrbeti za lastno varnost in varnost drugih. Pasavček temelji na pozitivnih sporočilih, spodbujanju in dobrem zgledu.

 

Vodja projekta 1. b: Lidija Žmavc

 

Deli / Share …
(Skupno 398 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost