Kulturni in tehniški dan v Ljubljani

V torek, 14. maja 2019, smo se učenci od 6. do 9. razreda imeli kulturni in tehniški dan. Zbrali smo se na parkirišču pod gradom ob 6.20 in se ob 6.30 odpravili v Ljubljano, kamor smo prispeli okrog devete ure. Razdeljeni smo bili v tri skupine. V prvi skupini sta bila oba oddelka šestega razreda, v drugi učenci 7. a, 8. a in 9. a, v tretji skupini pa smo bili učenke in učenci 7. b, 8. b in 9. b. Vse tri skupine so imele na urniku tri različne dejavnosti, a v različnem časovnem zaporedju. Mi, tretja skupina, smo se najprej odpravili v Šolski muzej, kjer smo imeli kratko vodenje po zgodovini slovenskega šolstva. Izvedeli smo veliko zanimivosti in ugotovili, da je šola danes veliko prijaznejša do učencev kot je bila v preteklosti. Kako drugače je izgledal pouk leta 1905 smo lahko preizkusili tudi na lastni koži, saj smo se udeležili učne ure iz tistega časa. “Bog daj, gospodična učiteljica!” smo morali pozdraviti strogo učiteljico, nato pa sedeti pri miru, brez besed in z rokami na hrbtu. Pri vajah računstva smo si pomagali z velikim računalom, na katerem smo premikali desetice in ‘jednice’. Pisali smo s peresom, ki smo ga namakali v črnilo, na rokah pa smo imeli narokavnike, da si ne bi popacali oblačil. Tiho kot miši smo sedeli v klopeh, a kljub strogi učiteljici pri pouku zelo uživali.

Naša naslednja postaja je bil Cankarjev dom, kjer smo videli največje orgle v Sloveniji. Izvedeli smo veliko zanimivosti o orglah in orgelski glasbi na splošno. Prisluhnili smo tudi nekaj skladbam, ki jih je na orgle zaigral g. Mišo.

Ker smo bili že kar pošteno lačni, smo se ustavili v McDonald’su, nato pa se odpravili do naše zadnje destinacije – Hiše eksperimentov. Tam smo najprej sami poskusili različne zanimive eksperimente, nato pa so za nas pripravili posebno dogodivščino, v okviru katere smo se naučili veliko novega o plinih.

Ura je še prehitro odbila 14.45, ko smo se odpravili nazaj proti Ptuju.

Ta dan, poln čudovitih dogodivščin, je še prehitro minil in z veseljem bi ga še enkrat ponovili.

 

Zapisala učenka IP-TISK: Kaja Golob, 7. b

 

(Skupno 531 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost