Na Olgici radi beremo

V času med 8. 9. 2018 in 8. 10. 2018 je potekal nacionalni mesec skupnega branja, pod naslovom Berimo skupaj. Branju na Olgici vedno, ne samo v tem času, posvečamo veliko pozornosti. A kljub vsemu se je v okviru tega dodatno dogajalo veliko stvari. V ponedeljek, 17.9.2018, ko je uradni začetek bralne značke, so naši prvošolčki najprej v šolski knjižnici dobili v dar knjigo Društva bralne značke Slovenije Kotiček na koncu sveta, pisateljice Anje Štefan. Ostali razredi smo na razrednih urah ali pri pouku, v podaljšanem bivanju (RAP), izvedli desetminutno glasno branje v razredu ali zunaj. O prebranem smo se nato pogovarjali. Tak način branja v nekaterih oddelkih nadaljujejo oz. se bodo nadaljevali skozi celo šolsko leto. Devetošolci so obiskali minoritsko knjižnico v samostanu Sv. Petra in Pavla na Ptuju, sedmošolci pa knjižnico Ivana Potrča Ptuj, v okviru projekta Rastem s knjigo, kjer je za njih brala in pripovedovala pravljičarka Liljana Klemenčič. V obeh knjižnicah pa so izvedeli veliko zanimivega in koristnega v zvezi z zgodovino slovenske besede, pa tudi o samem sistemu cobiss (iskanje gradiva, Moja knjižnica, rezervacija, podaljšanje gradiva …).

Seveda ima branje veliko vrednost, če se o njem pogovarjaš in na prebrano tudi poustvarjaš. Tako so učenci npr. ob prebranih knjigah izražali svoja čustva, se gibali ob pesmicah, ustvarjali svoje knjige, stripe, kazalke, ilustracije …

O pomenu branja zagotovo izvemo veliko tudi v šolski knjižnici, kjer se zmeraj dogaja kaj zanimivega. Med knjigami, ki jih lahko izbiramo za domače branje, bralno značko, za domačo nalogo, seminarske naloge, tekmovanja ali le za branje za dušo, imamo učenci tukaj tudi bralni kotiček v predknjižnični “dnevni sobi”, knjižnično uganko, igro “Izberi knjigo prijatelju”, skrinjico “Priporočam v branje”, pravljične ure in različne knjižne delavnice.

Učenci, ki obiskujemo knjižnični krožek beremo mlajšim ali jim svetujemo pri izbiri knjige.

Zapisali učenci knjižničnega krožka

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost