Delavnice Zavoda Varna pot na Olgici

Ker se na slovenskih cestah še zmeraj zgodi veliko preveč nesreč, smo imeli v torek, 23. oktobra 2018, učenci naše šole v okviru naravoslovnega dne delavnice na temo varnosti v prometu. Obiskali so nas predstavniki Zavoda Varna pot, ki po slovenskih osnovnih šolah in vrtcih izvajajo preventivno-izobraževalne delavnice, s katerimi ozaveščajo dogajanje v svetu prometne varnosti in razvijajo prometno kulturo. S številnimi preventivnimi aktivnostmi, kot sta, na primer Čista nula, čista vest in Vizija nič, si prizadevajo zmanjšati število prometnih nesreč ter število poškodovanih in umrlih na slovenskih, evropskih ter svetovnih cestah.

Učenci od 1. do 3. razreda so se v okviru naravoslovnega dne razdelili v osem skupin in se udeležili delavnic poimenovanih 4-prometna deteljica. V okviru teh delavnic so se na njihovi starosti primeren način učili o prometu. Na prometnem poligonu so izkusili različne prometne situacije in spoznavali prometna pravila ter znake, ki so jih morali upoštevati ob igranju tombole. Izvedeli so tudi, kako pomemben je varnostni pas, nato pa so se naučili pravilno pripeti v otroškem avtosedežu. Skupaj so si ogledali, kakšno mora biti varno, brezhibno opremljeno kolo in ponovili, kako pomembno je, da na kolesu zmeraj nosimo čelado. Po končanih delavnicah so se zbrali v telovadnici, kjer so se sprostili ob petju in plesu.

Učenci od 4. do 6. razreda so se razdelili v sedem skupin in se udeležili delavnic z naslovom Ju3 na cesti. Cilj teh delavnic je bil učence naučiti pomena osnovnih prometnih znakov in komunikacije v prometu. Tako so ponovili prometna pravila ob prirejeni talni igri Activity in razporejali znake glede na pripadnost (obveznost, prepovedi in omejitve, nevarnost, obvestila). Na koncu so poslušali še zgodbo o fantu, ki je zaradi nepazljivosti v prometu pristal na invalidskem vozičku.

Učenci od 7. do 9. razreda smo se razdelili smo se v šest skupin in se udeležili delavnic z naslovom 5xSTOP je cool. Cilj teh delavnic je spodbuditi učence k oblikovanju pozitivnega odnosa do prometne varnosti in reči petkrat stop, in sicer: hitrosti, alkoholu, drogam in drugim psihoaktivnim snovem, uporabi mobilnikov med vožnjo ter agresivnemu obnašanju v prometu. V delavnicah smo se pogovarjali o varnosti v prometu, verbalni in neverbalni komunikaciji, reakcijskem in zavornem času, nato pa si je vsak od nas nadel posebna očala, skozi katera smo videli tako, kot svet vidijo vinjeni vozniki, hkrati pa se poskusili varno sprehoditi skozi postavljeni poligon. To pa ni bilo tako preprosto. Po končanih delavnicah smo se zbrali v jedilnici, kjer smo najprej na kratko slišali nekatere zaskrbljujoče podatke o prometnih nesrečah in žrtvah le-teh na slovenskih cestah, nato pa nam je Dario, ki je bil tudi sam žrtev hude prometne nesreče, povedal svojo zgodbo, ki nas ni zgolj zelo pretresla, ampak nam dala misliti.

Prepričani sva, da se po teh delavnicah in predavanjih vsi učenci bolj zavedamo morebitnih nevarnosti, ki prežijo na vsakega od nas kot udeleženca v prometu.

Izvedbo delavnic nam je omogočil  Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

 

Zapisali šolski novinarki: Lucija Dimovski Ivanuš in Zarja Malovič, 9. a

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost