Naša učenca na Filmski šoli

2016_05_12_filmska_sola_naslovna11. januarja 2016 se je tudi v tem šolskem letu na II. gimnaziji Maribor pričela Filmska šola, ki jo sestavljajo 4 deli: najprej predavanja, nato priprava in logistika snemanja, sledi snemanje in montaža ter seveda na koncu tudi premiera filmov. Letos se je šole udeležilo 19 srednješolcev in 3 osnovnošolci, od tega tudi dva učenca OŠ Olge Meglič, in sicer Nika Šoštarič in Matija Mršek iz 9. b.

Vsak ponedeljek smo se zbrali na II. gimnaziji Maribor na predavanjih g. Miha Hočevarja, znanega slovenskega režiserja in scenarista. Dobili smo tudi nalogo, da napišemo svoj scenarij, ki ga bomo kasneje ‘razvili’ v kratki igrani film. Z raznolikimi vajami smo razvijali naše ideje in poskušali izboljšati naše izdelke.

21. marca se je naše ustvarjanje nadaljevalo pod vodstvom filmskega društva Film Factory in g. Miha Šubica, s katerim smo delali na pripravi in logistiki snemanja. Prav tako smo naše scenarije razvili do konca in si poiskali filmsko ekipo, pri kateri ni smel manjkati snemalec slike, snemalec zvoka in seveda igralci; vsak scenarist pa je prevzel vlogo režiserja.

V petek, 15. aprila 2016, smo se odpravili v Piran, letošnjo lokacijo našega snemanja, kjer smo se nastanili v CŠOD Breženka v Fiesi. Prvo popoldne je bilo namenjeno ogledu lokacij in vaji pred snemanjem. Naslednje jutro smo si razdelili filmsko opremo, ki so nam jo posodili pri Film Factory ter se odpravili na lokacije, kjer smo začeli s snemanjem. Le-to je trajalo ves dan, nekatere prizore pa smo morali posneti tudi pozno zvečer. Kljub močnemu vetru, ki je nagajal našim snemalcem zvoka, smo preživeli lep delaven sončen dan. Tiste skupine, ki smo s snemanjem končale že v soboto, smo sicer imele prosto nedeljo, a smo se odločile pomagati drugim skupinam. Zvečer smo nekaj časa posvetili začetnim montažam. Po napornem vikendu smo se v ponedeljek, 18. aprila opoldne, odpravili nazaj proti Mariboru.

Naše delo se je nadaljevalo v soboto, 30. aprila, ko smo se ob 13.00 uri v pisarnah Film Factory v Mariboru zbrali montažerji in režiserji in začela se je montaža naših filmov. Čeprav smo velik del montaže opravili že že doma, nas je čakalo še veliko dela. Montirali smo vse do poznih ur, in sicer vse do 1.30 ure zjutraj.

Naša filmska šola se je zaključila 12. maja, in sicer s slavnostno premiero v amfiteatru II. gimnazije Maribor. Na omenjeni prireditvi si je publika lahko ogledala  vse štiri kratke filme in prisluhnila pogovoru voditeljic z mladimi filmskimi ustvarjalci.

Naše filme smo prijavili tudi na mladinski filmski festival Videomanija 2016.

V filmski šoli sem zelo uživala in se seveda veliko naučila ter stkala številna nova prijateljstva. Prav tako sem pridobila ogromno izkušenj na filmskem področju, ki me zelo veseli, ter si tako še dodatno razširila svoje obzorje.

Zapisala: Nika Šoštarič, 9. b

Utrinki s snemanja v Piranu

(Avtor fotografij: Gorazd Beranič Senegačnik)

Utrinki s premiere

(Avtor fotografij: Matevž Rudl)

Film

Naslov: POPOLNA

Scenarij in režija: Nika Šoštarič

Kamera: Matija Mršek

Montaža: Matija Mršek in Nika Šoštarič

https://www.youtube.com/watch?v=BxPNbUBukb4

(Skupno 355 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost