Zaključek bralne značke

2016_05_19_Ilustrator_BralnaZ-naslovnaTudi v letošnjem šolskem letu so učenci Olgice pridno brali. Skoraj 2/3 učenk in učencev je osvojilo bralno značko. Zato prejmejo priznanja Društva bralne značke Slovenije. Devetošolci, ki so pridno brali vseh devet let in leto za letom osvojili bralno značko, so postali ZLATI BRALCI, ZLATE BRALKE. Priznanja bodo svečano prejeli na Valeti 2016. V zahvalo za devetletno zvestobo knjigi bodo dobili tudi knjižno nagrado ALBUM 14/15/16, ki jo prav tako podarja Društvo bralne značke Slovenija. Vsem iskrene čestitke z željo, da jih knjiga spremlja tudi v bodoče.

Seveda pa smo tudi letos bralno značko zaključili malo drugače. V četrtek, 19. maja 2016, nas je na šoli obiskal prav poseben gost – Uroš Hrovat, avtor hudomušnih likov, ki jih najdemo v knjigah Primoža Suhodolčana in še mnogih drugih. Je eden uspešnejših slovenskih soustvarjalcev in ilustratorjev najrazličnejših otroških slikanic in knjig za mlade ter malo manj mlade po srcu.

Za učence s predmetne stopnje je celo uro posvetil STRIPU. Obdelal je kratko zgodovino in jim narisal stripovsko pasico. Sproti je razlagal o stripovski govorici, kako narisati karakter, o oblačkih, zvokih in okvirih. Vse je dovolj preprosto, da si učenci lahko zapomnijo veliko osnovnih stripovskih zvijač.

Mlajšim učencem  je strip efekte ves čas vključeval v ilustracije, kar je bilo še posebej zabavno. Po petminutnem uvodu jim je že risal Petra Nosa, ki je vedno zvezda ilustratorjevega nastopa. Ker je imel  Uroš roke in oči polno zaposlene, je zgodbe o Petru Nosu in Vampirskih paradižnikih brala knjižničarka Alenka. Učenci so z idejami pomagali dodelati ilustracije, da je bilo še bolj zabavno in smešno. Risal je z debelimi črnimi alkoholnimi flomastri, brez skice in zelo hitro. Vse, kar je ustvaril, nam je pustil tudi na šoli.

Sicer pa so knjige, z ilustracijami Uroša Hrovata, že osemkrat prejele naslov “Moja najljubša knjiga” in pet nominacij za nagrado “Desetnica”. So tudi ves čas na prvem mestu po številu izposoje v slovenskih knjižnicah. Poleg knjig ilustrira še učbenike, kartice in voščilnice, sodeluje z oglaševalskimi agencijami, ustvarja maskote in like, ki prodajajo vse – od zdravil do sladkarij.

Moč ilustracije je velika in vedno potrebna, ker človek bolje razume, če se mu stvar nariše. Uroš pa pravi tudi, da se med stotinami učencev  prav gotovo nahaja kak mali veliki talent, ki mu lahko srečanje z njim začrta življenjsko pot.

S tem, ko so lahko učenci spremljali nastanek živih likov na belih listih, so prav gotovo dobili dragoceno darilo in čudovito izkušnjo.

Zapisala: Alenka Kandrič, knjižničarka

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost