Dve zlati in eno srebrno priznanje na 58. Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije

V ponedeljek, 20. maja 2024, smo se mlade raziskovalke iz Osnovne šole Olge Meglič skupaj z našimi mentoricami podale na državno srečanje mladih raziskovalcev. Letos je to prestižno srečanje potekalo na Gimnaziji Murska Sobota. Ob prihodu so nas gostoljubno sprejeli v šolski telovadnici, kjer je potekal uradni sprejem. Dijaki gimnazije so nas navdušili s skrbno pripravljenimi pevskimi in inštrumentalnimi točkami, ki so ustvarile prijetno in spodbudno vzdušje. Poleg glasbenih točk smo prisluhnili tudi različnim nagovorom, ki so nam dali dodatno motivacijo za naše predstavitve.

Po uvodnem programu smo se razdelili po kategorijah in se preselili v učilnice, kjer so sledile predstavitve naših raziskovalnih nalog pred strokovnimi recenzenti. Vzdušje je bilo napeto, vendar navdušujoče, saj smo imele priložnost pokazati rezultate našega celoletnega trdega dela in predanosti. Iz naše šole so se na državno srečanje uvrstile naslednje raziskovalke s svojimi nalogami:

  • Eva Ritonja in Tiana Mlakar sta predstavili raziskovalno nalogo z naslovom Mit ali resnica – Ptujski luk kot sladica v kategoriji ekonomija ali turizem. V svoji nalogi sta raziskovali možnosti uporabe ptujskega luka kot sladice. Prejeli sva zlato priznanje.
  • Pia Peršuh in Ajda Rojs sta se posvetili zgodovinski temi Dravska mitnica na Ptuju, kjer sta preučevali zgodovinski pomen in vlogo dravske mitnice v razvoju mesta Ptuj skozi čas. Prejeli sta srebrno priznanje.
  • Eva Hvalec je pripravila raziskovalno nalogo Ptuj kot književni prostor v romanu Strojarska hiša s področja književnosti. V njeni raziskavi je raziskovala, kako je Ptuj upodobljen v literaturi, še posebej v romanu Strojarska hiša, in kako literarna dela lahko vplivajo na dojemanje mesta. Za nalogo je Eva prejela zlato priznanje.

Vse raziskovalke smo delovale pod skrbnim mentorstvom učiteljic dr. Renate Debeljak, Aleksandre Borovnik in Vide Lačen. Njihova strokovnost, potrpežljivost in predanost so bile ključne za naš uspeh. Skupaj smo dokazale, da nam raziskovanje ne predstavlja prevelikih težav in da smo kos tudi najzahtevnejšim izzivom. Ob tem naj dodamo še nalogo Gaje Urek, ki je pod mentorstvom Vide Lačen za nalogo Marko robot čisti sončne celice komot na državnem srečanju prejela bronasto priznanje.

Avtorice zlatih raziskovalnih nalog smo bile povabljene na slavnostno podelitev, ki bo potekala 2. junija v Gallusovi dvorani v Ljubljani.

Ob tej priložnosti bi se rade iskreno zahvalile našim mentoricam za njihovo neprecenljivo podporo in pomoč pri izdelavi raziskovalnih nalog. Njihovo vodstvo in nasveti so bili ključni za naše dosežke in nas navdihujejo za nadaljnje raziskovanje.

Državno srečanje mladih raziskovalcev je bilo za nas nepozabno doživetje, ki nam je prineslo ne le priznanja, temveč tudi dragocene izkušnje in nova prijateljstva. Veselimo se novih raziskovalnih izzivov in priložnosti, ki nas čakajo v prihodnosti. Na koncu dneva smo se domov vrnile z občutkom zadovoljstva in ponosa, pripravljene na nove raziskovalne podvige.

Zapisala: Tiana Mlakar, 9. b

 

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost