Slovesni dan prostovoljstva – “Junaki našega časa”

Slovenska filantropija je koordinatorica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij v katero je vključenih več kot 1.800 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Prostovoljstvo promovirajo preko podelitve različnih nazivov, kot so tudi Junaki našega časa (prostovoljstvo med šolarji in dijaki).

V torek, 24. maja 2022, je v Kamniku, v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva (23. – 29. 5. 2022) potekala prireditev Slovesni dan prostovoljstva, v okviru katerega so bili slavnostno razglašeni prejemniki naziva Junaki našega časa. Ta slovesna podelitev poteka vsako leto v enem izmed mest, ki so prejemnice naziva Prostovoljstvu prijazno mesto.

Namen natečaja Junaki našega časa, ki je v šolskem letu 2021/2022 potekal že osmič zapored je razvoj in promocija prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih.

Cilji natečaja so:

  • krepitev solidarnosti v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih,
  • aktiviranje šolarjev za skupinske prostovoljske projekte, ki pomenijo novo kakovost življenja ali rešitev nekega problema v skupnosti,
  • promocija prostovoljstva med otroki in mladimi,
  • spodbujanje samoiniciativnosti otrok in mladih,
  • senzibiliziranje učencev za potrebe soljudi v ožjem in širšem okolju.

Letos je prejelo naziv Junaki našega časa 25 osnovnih in srednjih šol, med katerimi je tudi naša Olgica. Čeprav je bilo delovanje v zadnjih treh letih zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusnih okužb, bolj omejeno, smo se učenci in naši mentorici na šoli potrudili in kljub vsemu izpeljali številne prostovoljske aktivnosti.

Na OŠ Olge Meglič smo s prostovoljskimi aktivnostmi zaznamovali Mednarodni dan strpnosti, Dan invalidov in Dan za spremembe. Zbirali smo hrano za zapuščene živali in ukrajinske otroke, učili varovance VDC Sonček nemščino ter se družili s starostniki Doma upokojencev Ptuj. Aktivni smo bili tudi na okoljevarstvenem področju: sodelovali smo v čistilni akciji in pomagali pri saditvi mladik gozdnih dreves. Koordinatorici naših prostovoljskih aktivnosti sta bili učiteljici Tonja Kolar in Monika Petrovič.

V torek zjutraj smo se učenke in učenci OŠ Olge Meglič: Neja Gajzer, Nina Markež, Zaja Postružnik, Timotej in Tiana Mlakar ter Gaja Urek, skupaj z mentorico Tonjo Kolar zbrali na parkirišču pod ptujskim gradom ter se odpeljali v Kamnik, kjer smo za naše udejstvovanje na področju prostovoljstva prejeli naziv Junaki našega časa. Na ta laskav naslov smo zelo ponosni in nam je zagotovo motivacija za delo na področju prostovoljstva tudi v bodoče.

Kljub temu, da čez slabe tri tedne zapuščam svojo prvo hišo učenosti, to je mojo drago Olgico, ki me je oborožila z veliko znanja in izkušnjami, bom s svojim udejstvovanjem na področju prostovoljstva zagotovo nadaljevala. Kaj je več vredno, kot solze v očeh starostnikov, ki so iz dna srca hvaležni le za čas, ki si ga mladi vzamemo za njih. Ali si želijo veliko? Menim, da to zmoremo VSI!

Zapisala: Neja Gajzer, 9.b

DOBITNIKI PRIZNANJ: https://www.prostovoljstvo.org/junaki-nasega-casa-2022

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost