2. slovenski dan brez zavržene hrane

Ali ste vedeli, da na svetu zavržemo toliko odvečne, celo sveže hrane, hrane s pretečenim rokom, kot je pridelamo na predelovalni površini, veliki za kar 635 Slovenij? Na Olgici se zavedamo, da ima zavržena hrana izjemno negativen vpliv na naš planet, saj z razgradnjo organskih odpadkov nastaja toplogredni plin metan, ki v primerjavi z ogljikovim dioksidom še intenzivneje vpliva na globalno segrevanje. V tem šolskem letu smo si Olgičarji še posebej prizadevali preprečevati nastajanje odpadne in zavržene hrane, saj smo:

  • v okviru RaP-a sproti beležili in merili količino zavržene hrane ter se trudili, da je le-te bilo čim manj;
  • posneli video prispevek, v katerem smo predstavili korake za manj zavržene hrane;
  • v Eko kotičku pripravili razstavo »Hrana ni za tjavendan«;
  • izpolnjevali družinski dnevnik zavržene hrane;
  • s plakati ozaveščali o negativnih posledicah zavržene hrane;
  • se v okviru RaP dejavnosti »Hrana pri nas in po svetu« naučili, kako hrano, ki nam ostane, ponovno uporabiti in pripravili okusne reciklirane jedi.
  • se šestošolci s knjižico »Olgičina reciklirana kuharija« prijavili na natečaj Reciklirana kuharija in si z receptom »Za hrusta pusta« naše učenke Eli prikuhali nagrado – objavo recepta v Lidlovi knjižici recikliranih receptov;
  • se s pesnitvijo devetošolk Neje »Od pleničarja do dedka« in Emme »Da bi samo kos kruha dobil« prijavili na natečaj »Odnos do hrane«.

V petek, 22. aprila 2022, smo na Olgici dosegli vrhunec projekta Hrana ni za tjavendan z obeležitvijo 2. Slovenskega dneva brez zavržene hrane, ki poteka pod okriljem Lidla  Slovenije in programa Ekošola. Ta dan smo se Olgičarji zavezali, da bomo: odgovorno, premišljeno in preudarno ravnali s hrano, ki jo uživamo; skrbeli da bo v koših za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in jo lahko uporabimo; sorodnike, prijatelje in sošolce, ki lahko primaknejo svoj delček k cilju pobude, informirali in spodbujali k zmanjševanju količin zavržene hrane.

Če želite ustvariti boljši svet brez zavržene hrane, skupaj z nami podprite Slovenski dan brez zavržene hrane in postanite zgled drugim tudi vi.

Zapisali: šolski novinarji

Deli / Share …
(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost