Naravoslovni dan – Raziskovanje zdravilnih rastlin

V četrtek, 21. aprila 2022, smo učenci Olgice od 4. do 9. razreda imeli naravoslovni dan malo drugače.

Dan dejavnosti smo začeli ob 8.20, ko smo se učenci zbrali v svojih matičnih učilnicah. Najprej smo se s svojimi razredniki pogovorili in si ogledali videoposnetke na temo zdravilnih rastlin in zelišč. Ker pa 22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje, smo se dotaknili tudi te teme. Po različnih debatah in ogledu posnetkov smo se učenci z učitelji v štirih skupinah in ob različnih urah odpravili v Brstje, proti dvorcu Ristovec, kjer smo lahko v živo opazovali in raziskovali zdravilne rastline in zelišča. Do dvorca smo hodili približno 40 minut. Ob prihodu nas je pričakal gospod mag. Ignac Janžekovič, ki nam je podrobneje predstavil različne zdravilne rastline in zelišča. Dobili smo lupe, s pomočjo katerih smo rastline opazovali, in delovne liste z različnimi vprašanji o zdravilnih rastlinah, ki smo jih sproti reševali, doma pa smo rešene liste prilepili v zvezek za naravoslovje.

V sklopu našega obiska nam je g. Janžekovič razkazal tudi sam dvorec. Ob vhodu vanj nam je pokazal in razložil grb grofov Leslie, ki so dvorec dogradili, nato smo si ogledali tudi zanimivo notranjost dvorca.

Ob prihodu nazaj v šolo smo si nekateri učenci privoščili zasluženo kosilo, nato pa smo se polni novega znanja odpravili domov. Ta dan nam bo ostal v lepem spominu.

Še nekaj o samem dvorcu: dvorec Ristovec, v katerem smo širili svoja znanja, je zelo poseben, saj je dokaj redek primerek t. i. vodnega dvorca, ki ga je nekoč obdajal ribnik. Le-ta je danes izsušen. Leta 2008 je bil dvorec razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena na območju Mestne občine Ptuj. Mestna občina Ptuj je dvorec Ristovec na dražbi leta 2020 prodala domačinu in velikemu ljubitelju kulturne dediščine, mag. Ignacu Janžekoviču, profesorju biologije in kemije. Ker je po stroki naravoslovec, je rdeča nit oživitve dvorca povezana z zdravilnimi rastlinami. Del dejavnosti bi mag. Janžekovič rad namenil v izobraževalne namene v obliki naravoslovnih taborov in delavnic, ki bi privabljale vse generacije.

 

Zapisala šolska novinarja: Timotej in Tiana Mlakar, 7. b

 

Deli / Share …
(Skupno 515 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost