Čestitke ob kulturnem prazniku!

Drage učenke in učenci, spoštovani starši, sodelavke in sodelavci,

slovenski kulturni praznik obeležujemo v spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je s svojimi pesmimi pustil svojemu narodu najdragocenejšo dediščino. Živel je v času, ko ni mogel nikogar posnemati. Bil je prvi, ki je slovenskemu pesništvu dal dovršeno vsebino in bil je prvi, ki je slovensko pesništvo obogatil z raznovrstnimi, pri drugih takratnih narodih že običajnih, a pri Slovencih  tedaj še z neznanimi in nenavadnimi pesniškimi oblikami. Brez zadržkov so ga kasneje imenovali za prvaka med domačimi poeti.

Takih malih Prešernov je tudi na naši šoli kar precej. Že vrsto let so vsi prvaki na literarni prireditvi, na kateri predstavimo našo pesniško zbirko Prvi koraki. Letos je to že njena 28. izdaja. V njej so zbrane pesmi naših mladih pesnic in pesnikov, krasijo pa jo bogata likovna dela naših ustvarjalnih učencev.

Drage mlade pesnice in pesniki! Ko sem brala vaše pesmi, ki so tako raznoliko tematsko zasnovane, sem ob njih uvidela vašo iskrenost, razigranost in neskončnost otroške in najstniške domišljije, pristnost čustvovanja, razmišljanja in doživljanja sveta skozi otroški pogled. Ta svet se odraslemu človeku oddalji,  a globoko v srcu se ga ob branju vaših pesmic ponovno dotakne. Tako ste se tudi vi s svojim pesniškim ustvarjanjem dotaknili umetnosti in kulture. Zato sem na vas izredno ponosna in vam iskreno čestitam.

Ob dnevu, ko praznuje kultura, je pomembno  poudariti, da ima naša šola že nekaj let naziv kulturna šola, kar dokazuje, da s svojimi dejavnostmi na kulturnem področju  razvijamo vrednote kulture in odnos do nje. Kultura niso samo kulturni dogodki, kultura je tudi naše vedenje, ki se odraža v vsakdanjem življenju: to je odnos, ki ga gojimo drug do drugega, strpnost govora, pozdravljanje, odnos do hrane in še bi lahko naštevala. Govorimo o kulturnem vedenju ali t.i. bontonu, ki gradi in bogati našo osebnost in prispeva h kvalitetnejšemu skupnemu bivanju na šoli. Zelo  pomembno je, da se tega vsi zavedamo.

Na koncu bi se zahvalila vsem učiteljem mentorjem, ki ste učenke in učence spodbujali in usmerjali k literarnemu ter likovnemu ustvarjanju in tako omogočili že 28. izid Prvih korakov. Zahvaljujem se tudi vsem  sodelavcem in nastopajočim učencem, ki so  sodelovali pri pripravi in izvedbi kulturne prireditve, ki smo si jo z učenci ogledali v okviru kulturnega dneva, in sicer v petek, 4. februarja.

Spoštovani! Želim vam, da ohranjate in negujete našo slovensko kulturo in identiteto, ki so nam jo zapustili naši predniki, zato si  skupaj s svojimi otroki, prijatelji ali znanci v teh dneh oglejte kakšno prireditev, razstavo ali pa obiščite muzej, skratka, namenite svoj prosti čas v teh dneh kulturi. Želim vam prijeten in kulturno bogat praznik.

Helena Ocvirk, ravnateljica

(Skupno 371 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost