Ponovno prejeli naziv, priznanje in zastavo “Kulturne šole”

Naziv »Kulturna šola« dobijo vse šole, ki se prijavijo na razpis, ki ga že 15 let razpisuje Javni sklad za kulturne dejavnosti. V prijavnem obrazcu mora šola izkazovati, da s svojimi dejavnostmi:

– krepi ustrezno kulturno vzgojo ter ustvarjalnost mladih na različnih umetnostnih področjih,

– podpira kakovostne dosežke mladih na kulturnem področju,

– spodbuja izobraževanje mentorjev in organizatorjev v osnovnih šolah, ki se udejstvujejo na ljubiteljskem kulturnem področju.

Na ta način JSKD motivira šole, da postanejo žarišča kulturnih programov v lokalnem okolju z namenom promocije ustvarjalnosti, vseživljenjskega učenja in povezovanja.

In zakaj smo naziv ponovno, že tretjič zapored, prejeli mi?

Na Olgici smo vsa leta izredno kulturno dejavni, zato smo tudi tokrat osvojili naziv Kulturna šola (že tretjič zapored), ki nam velja vse do leta 2025.

Veseli smo, da nam naši učitelji mentorji ponujajo številna kulturna področja, na katerih se kulturno razvijamo, smo vsesplošno aktivni in ustvarjalni.

In katera so ta kulturna področja?

Na področju vokalne glasbe skupaj z mentorji razvijamo svoje pevske sposobnosti in kot mladi pevci nastopamo na vseh šolskih in izven šolskih prireditvah. Že več let zapored sodelujemo tudi v projektu Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, ki ga organizira Radio Ptuj. Na teh prireditvah so naše pevke že večkrat posegle tudi po najvišjih stopničkah. Na šoli delujejo tudi trije pevski zbori: Cici, otroški in mladinski zbor. Vsi trije kažejo svoje uspehe na koncertih, ki jih kot šola organiziramo, nastopajo na šolskih in javnih prireditvah, prav tako se udeležujejo selekcioniranih srečanj šolskih pevskih zborov, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti. Na enem izmed teh srečanj je naš otroški zbor prejel tudi posebno priznanje z odliko na regijskem nivoju.

Na šoli imamo tudi veliko glasbenikov, ki igrajo na različne instrumente – instrumentalna glasba (godala, harmonika, flavta, klavir, bobni …). Ti učenci pogosto nastopajo na vseh šolskih in številnih prireditvah tudi izven šole. Ponosni smo na šolski ansambel Glasbene mašine, ki je prav tako vedno znova popestritev naših prireditev.

Preizkušamo se tudi na voditeljskem področju, z vodenjem naših prireditev.

V sklopu gledališkega kluba in v okviru knjižničnih dejavnosti pripravljamo gledališke predstave na šoli in tudi širše. Ena najodmevnejših zadnje čase je gotovo glasbeni muzikal Poetovio, ki smo ga na Ptuju uprizarjali ob 1950 obletnici prve pisne omembe Ptuja v sodelovanju z vokalno šolo Arsana.

Imamo zelo aktivno in uspešno lutkovno skupino, ki vsako leto navduši z odmevno lutkovno predstavo, v vsaki pa lahko zelo uživamo ob pogledu na dovršeno izdelane unikatne lutke, ki jih ustvarjamo učenci sami, pa tudi s sodelovanjem zunanjih sodelavcev.

Na področju folklorne dejavnosti se predvsem naši najmlajši učenci učijo ljudskih običajev, plesov, iger in drugih dejavnosti iz naše preteklosti.

Preizkušamo se tudi z montiranjem animiranega, igranega in dokumentarnega filma, in sicer v okviru filmske vzgoje.

Radi plešemo, zato so naše prireditve tudi plesno obarvane z različnimi sodobnimi plesi.

Tudi likovno veliko ustvarjamo. S svojimi likovnimi izdelki se prijavljamo na številne natečaje, na katerih smo v preteklosti prejeli že mnoga priznanja. Naša likovna dela so objavljena v naših šolskih glasilih, publikacijah, vabilih, drugih literarnih izdajah knjižnega gradiva šole ter v različnih likovnih zbornikih organizatorjev natečajev. Vsako leto sodelujemo tudi na Mihčevem festivalu. Pripravljamo še likovne razstave, v šoli in tudi zunaj. Naša likovna dela lahko pogosto začutite v izložbah našega mesta.

V sklopu literarnega ustvarjanja pišemo pesmi za našo pesniško zbirko Prvi koraki, ki jo vsako leto izdamo ob slovenskem kulturnem prazniku, ustvarjamo pravljice za spletno knjigo Moja pravljica, ki prav tako izide enkrat letno na šolskem spletu. Zelo smo ustvarjalni še pri pisanju prispevkov za šolsko glasilo Olgica in mi, ki izide dvakrat na leto. Šolski novinarji poskrbimo, da se na spletni strani šole sprotno objavljajo naši članki o življenju in delu šole, ki jih seveda skrbno opremljamo tudi s fotografijami. Ob različnih praznikih in drugih pomembnih dnevih pripravljamo radijske in video ure. Naši literarni prispevki se nemalokrat znajdejo še v drugih glasilih in zbornikih, saj redno sodelujemo na številnih literarnih natečajih. O področjih kulture veliko pišemo in raziskujemo tudi preko ustvarjanja raziskovalnih nalog, kjer se prav tako lahko pohvalimo z najvišjimi dosežki na državnem nivoju.

Bogati smo v spoznavanja kulturne dediščine našega mesta in tudi širše. Vsakoletno sodelujemo v projektu Teden kulturne dediščine in glede na tematiko raziskujemo in spoznavamo zgodovino in kulturo naše preteklosti.

Kultura so tudi jeziki, zato smo veseli, da šola veliko naredi tudi na tem področju. Organizirajo se številne jezikovne ekskurzije (London, Francija, Avstrija, Hrvaška …) in seveda tudi druge tujejezične dejavnosti – ogled predstav, angleški sprehodi po Mariboru, angleška čajanka …

Povezujemo se še z drugimi šolami znotraj in zunaj države. V hrvaški Koprivnici imamo svojo pobrateno šolo OŠ Đuro Ester, s katero sodelovanje odlično teče na različnih področjih.

Poleg tega, da prirejamo številne šolske in javne prireditve, se udeležujemo še številnih kulturnih dogodkov izven šole. Obiskujemo gledališča, kino predstave, muzeje, galerije, knjižnice, zgodovinske arhive in drugo. Veseli smo, da se nahajamo v starem mestnem jedru. Gotovo s svojim kulturnim udejstvovanjem, tako z lastnim delovanjem, kakor tudi z obiski kulturnih ustanov in znamenitosti temu delu mesta dajemo posebni pridih in življenje. To se gotovo kaže z dobrim sodelovanjem s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož, Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, Mestnim gledališčem Ptuj, Kinom Ptuj, Zgodovinskim arhivom, Mestno občino Ptuj in drugimi ter sodelovanjem z nastopi na dogodkih v naši neposredni bližini kot so Spoznajmo države EU, Ptujski pustni karneval, Ptujska pravljica, krasitev starega mesnega jedra, Dobrote slovenskih kmetij, prireditve, ki jih organizirajo lokalni mediji (Radio Ptuj, PeTv …) in druge.

To in še veliko več počnemo. Iz navedb je razvidno, da smo zares “KULturni” in zaradi tega smo uspešno prestali kandidacijski postopek. Ocenjevalna komisija za vrednotenje vlog iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti je ugotovila, da skladno z razpisnimi kriteriji izpolnjujemo vse kvantitativne in kvalitativne pogoje, zato so nam za obdobje 2021-2025 ponovno podelili naziv “KULTURNA ŠOLA”.

Priznanje in zastavo nam je v torek, 2. 11. 2021 izročila vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti mag. Iva Ferlinc.

ČESTITKE VSEM OLGIČARJEM!!!

Vir fotografije: Iva Ferlinc

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost