Škrat Kuzma dobi nagrado

Tudi letos smo obeležili sedemnajsti september – DAN ZLATIH KNJIG in hkrati tudi uradni začetek branja za bralno značko.  Na ta dan se je rodil in tudi umrl naš znani mladinski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je »dobra knjiga zlata knjiga«.

To je dan, ko številni osnovnošolci, tako v Sloveniji kot tudi v zamejstvu in izseljenstvu, začnejo svoje popotovanje v svet branja. Vsako leto se v to dejavnosti vključi večje število bralcev.

Torek, 17. septembra 2019, je bil še posebej bralno svečan za naše prvošolčke. Tako pri nas kot tudi  po vseh šolah v Sloveniji so najmlajši šolarji ta dan obiskali šolsko knjižnico in tako stopili na samostojno bralno pot. Za spodbudo na tej poti je vsakemu od njih tudi letos Društvo bralna značka Slovenije podarilo slikanico, tokrat vsestranske literarne umetnice Svetlane Makarovič in ilustratorja Tomaža Lavriča z naslovom Škrat Kuzma dobi nagrado Odlična pravljica mojstrice Svetlane Makarovič razkriva škratovščine brez primere – v veselje in smeh mladih in starih.

Kuzma se ne mara umivati, ne mara nikogar, ki ni škrat, in zato se z drugimi prebivalci gozda tudi ne mara pogovarjati o počutju in vremenu. Nima posluha, vendar pa ima veselje do posluha, ampak samo, kadar je res dobre volje. Ni mu do plesa, ker ga muči revmatizem. Ko pa ga na ples povabi mična škratica, Kuzma le odloži revmatizem na gobo in zapleše. Vsi škrati se enkrat mesečno dobivajo in se hvalijo s svojimi dosežki. Septembra so se srečali gozdni škrat Kuzma, frizerski, radijski, kuharski, zidarski in tiskarski škrat. Drugi so manjkali, ker so prav takrat razsajale zoprne škratje ošpice. To srečanje je na skrivaj opazovala sraka in slišala, kakšne škratarije je počel Kuzma. Kmalu je postalo jasno, da je za večino težav v gozdu kriv prav on (in s tem si je seveda prislužil nagrado). Kar je izvedela, je sraka takoj povedala veverici, ježu in medvedu. Ti so jo Kuzmi naslednje jutro zagodli in mu vrnili milo za drago.

Čeprav se nam nekatere potegavščine zdijo smešne, moramo vedeti, da lahko z njimi nekomu močno zagrenimo življenje. Več jih bo, prej se bo zgodilo, da nam bo kdo z združenimi močmi vrnil, kar nam gre.

V zgodbi bodo naši prvošolčki in njihovi starši gotovo uživali.

Društvo Bralne značke Slovenije je tokrat to slikanico najverjetneje izbralo, ker ravno letos Svetlana Makarovič praznuje svoj 80. rojstni dan. Iskrene čestitke! Vam, dragi bralci, pa čudovita bralna potovanja.

Knjižničarka Alenka

(Skupno 378 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost