Obisk minoritske knjižnice v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju

V sredo, 3. oktobra 2018, smo se učenci devetega razreda odpravili v Minoritski samostan, kjer nam je pater, Milan Kos, razkazal prostore samostana.

Najprej smo se odpravili v cerkev, kjer nam je na kratko predstavil zgodovino in zanimivosti samostana. Samostan so že v 13. stoletju ustanovili gospodje Ptujski. Stene in strop samostana krasijo različne freske in štukature. Cerkev je bila ob  koncu 2. svetovne vojne bombardirana in porušena. Leta 2001 se je začela ponovna gradnja cerkve in je bila tri leta kasneje tudi blagoslovljena.

Samostan ima zasebno glasbeno šolo. V njej profesorji glasbe poučujejo po javno veljavnih programih. Učenci se lahko poleg osnovnih glasbil učijo igrati tudi orgle, citre, bariton, harfo, petje itd. Na samostanskem dvorišču in v refektoriju prirejajo različne koncerte, festivale, srečanja. Ena izmed teh prireditev je Dobrote slovenskih kmetij.

Med zidovi samostana se skriva tudi minoritska knjižnica, ki je na tem območju že od leta 1931. Hrani okrog 6000–7000 knjig. Najstarejše knjige so iz 9. in 10. stoletja, pisane so na pergamentni podlagi. Avtorji so pisali v različnih jezikih kot so hrvaščina, nemščina, latinščina, italijanščina itd. Po vsebini so verske, medicinske, glasbene, izobraževalne … Knjižnica ima v lasti originalno knjigo Primoža Trubarja in faksimile Biblije, ki jo je prevedel Jurij Dalmatin. Gradivo je  urejeno po abecednem redu in velikosti.

Imajo tudi provincialno knjižnico, v kateri si je možno sposoditi knjige. Hranijo veliko knjig, ki jih druge knjižnice nimajo.

 

Zapisale šolske novinarke: Nina Janžekovič, Lucija Dimovski Ivanuš in Nika Urek, 9. a

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost