Varne točke

V tem letu so v Mestni občini Ptuj vzpostavili 15 varnih točk, te so se pridružile že 7 vzpostavljenim. Določili so jih s pomočjo lokalne koordinatorke projekta, Policijske postaje Ptuj in Centra za socialno delo Ptuj. Kar je najpomembneje, so varne točke določili na podlagi rezultata Ankete o varnih točkah, ki so jo izpolnili učenci in učenke ptujskih osnovnih šol ter dijaki in dijakinje srednjih šol.
Osnovni cilj projekta je ustvariti v mestu večje ozračje varnosti za otroke in mladostnike. Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Večinoma se nahajajo ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja okoli šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši.
Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj so se udeležili posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizirajo v Unicef-u Slovenija.

 

(Skupno 182 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost