1. kulturni dan za učence 8. in 9. razreda

2016_10_03_Kulturni_dan_8_9_naslovnaV ponedeljek, 3. oktobra 2016, smo imeli učenci 8. in 9. razreda prvi kulturni dan v tem šolskem letu, ki je bil tokrat zgodovinsko obarvan. V okviru projekta Dediščina gre v šole smo namreč spoznavali “življenje na gradu nekoč”.

Devetošolci smo pričeli svoj kulturni dan v knjižnici Ivana Potrča, kjer smo si ogledali razstavo o hišah v Prešernovi ulici. Po malici smo se odpravili v stare zapore, kjer smo si ogledali tekstilno in lesno delavnico. V tekstilni delavnici so nam pokazali, kako se barva in suši tekstil ter kako se obnavlja stare tapiserije. Posamezne tapiserije so nam tudi podrobneje predstavili. Izvedeli pa smo tudi, da je ptujska delavnica ena najbogatejših s starimi tapiserijami.

V lesni delavnici smo izvedeli več o obnovi lesa ter si ogledali nekaj obnovljenih kosov pohištva. Naš kulturni dan se je nadaljeval na ptujskem gradu, kjer smo se sprehodili skozi razstavo glasbil. Ogledali smo si lahko tudi piščal tibia, ki je ena redkih ohranjenih primerkov na svetu.

Osmošolci smo se najprej odpravili na grajski hrib, kjer smo si ogledali okolico gradu in izvedeli marsikatero zanimivost o gradu, ki je prej nismo poznali. Sledil je obisk delavnice tapiserij ter ogled razstave v ptujski knjižnici Ivana Potrča. Ob vrnitvi v šolo smo nato v likovni delavnici ustvarjali inicialke.

 

Zapisali učenki IP-TISK: Alja Rozman, 9. b, in Ana Vindiš, 8. b

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost