Kulturni dan za učence od 4. do 9. razreda

Luk_naslovnaV torek, 29. septembra 2015, smo imeli učenci 2. in 3. VIO kulturni dan. Učenci od 7. do 9. razreda smo se ob 8.20 sestali v naših matičnih učilnicah, medtem ko so se učenci od 4. do 6. razreda z avtobusom odpravili na Čüšekovo domačijo v Dornavo.

Tam so spoznali več o kulturni dediščini lukarstva. Ogledali so si film o lukarstvu in Čüšekovi domačiji ter etnografske zbirke, prikaz pletenja lüka in izdelovanju rož iz krep papirja ter spoznavali pesmi, noše in različne plese.

Učenci 7. razreda so se že zjutraj odpravili v Ptujsko vinsko klet. Po vrnitvi nazaj so v svojih matičnih učilnicah s svinčnikom in tušem risali različne motive, ki jih spominjajo na trgatev.

Učenci 8. razreda so se pred obiskom kleti v šoli poučili o postavljanju klopotca, trgatvi, nato pa izdelovali plakate in ustvarjali likovne izdelke.

Učenci 9. razreda smo raziskovali običaje ob trgatvi in martinovanju ter pripravili multimedijske predstavitve na to temo. Skupina devetošolk je pekla pecivo, nekaj dečkov pa je iz lesa izdelalo čisto pravi klopotec. Nato smo se tudi mi odpravili v Ptujsko vinsko klet, kjer smo izvedeli veliko novega tako o sami kleti kot tudi o vinogradništvu in vinu nasploh.

Znanje, ki smo ga pridobili na tem kulturnem dnevu, bomo delili še z drugimi učenci naše šole, in sicer v petek, 2. oktobra 2015, na zaključni prireditvi ob dnevu kulturne dediščine.

 

Zapisala šolska novinarka: Ina Gajzer, 9. b

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost