Drevesna olimpijada 2014 (30.9.2014)


Drevesna olimpijada 2014

Torek, 30. september 2014, je bil za učence OŠ Olge Meglič prav poseben dan. Sodelovali smo na Drevesni olimpijadi, v okviru katere smo zasadili šestnajst dreves in jih celo lahko poimenovali.

 

Dopoldan smo se učenci 5. a in 9. a z razredničarkama, go. Darjo Brlek in go. Darjo Lipovec, ter ravnateljico, go. Heleno Ocvirk, odpravili do parkirišča pod gradom, kjer nas je pričakal avtobus. Z njim smo se odpeljali do novega mestnega pokopališča na Rogoznici, kjer so nas že čakali komunalni delavci ter ekipa lokalne televizije PeTV. Prireditev se je začela z uvodnim nagovorom naše ravnateljice, nadaljevali pa sta učenki 9. razreda naše šole, ki sta zbranim najprej na kratko predstavili mednarodni projekt »Treelympics 2014 – Drevesna olimpijada 2014«. Gre namreč za projekt, ki poteka v okviru ENO – Environment Online, globalne virtualne šolske mreže, v katero je povezanih preko 10,000 šol iz 157 držav. Na okoljski konferenci Rio+20 se je organizacija ENO zavezala, da bomo šole po vsem svetu do leta 2017 posadile 100 milijonov dreves. K izpolnitvi tega cilja je v okviru naše ekošole tako svoj del prispevala tudi naša šola – OŠ Olge Meglič.

Po kratki predstavitvi projekta sta povedali še nekaj zanimivosti o drevesih, ki smo jih sadili, tj. o rumenem drenu oz. Cornus masu, kot je njegovo znanstveno ime. Tudi učenci 5. a razreda so prispevali svoj del h kulturnemu programu; najprej so zrecitirali, potem pa še zapeli nekaj pesmi. Po koncu našega programa je nekaj besed povedal tudi g. Alen Hodnik, direktor Javnih služb. G. Stanko Hanželič, vodja zimskih javnih služb in urejanja javnih površin, pa nam je s pomočjo javnih delavcev pomagal  posaditi prvo drevo.  Nato smo veselo nadaljevali s sajenjem dreves, in sicer po načrtu zasaditve, ki ga je pripravil krajinski arhitekt, g. Boštjan Vauda.

Ko je bilo posajeno še zadnje drevo, je bil občutek še posebej lep, saj bodo na novo posajena drevesa še dolgo nudila senco ljudem v sončnih dneh ter tudi prostor pticam za gnezdenje. Vsak od nas pa bo z veseljem in ponosom lahko dejal: »To drevo sem posadil-a jaz!«

Zapisala: Ajda Podgorelec, 9. a

{gallery}galerija_14_15/2014_09_30_Drevesna_olimpijada{/gallery}

(Skupno 367 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost