Raziskovalne naloge (4.4.2014)


Tri ZLATE raziskovalne naloge

Učenci naše šole smo se tudi letos udeležili regijskega srečanja mladih raziskovalcev osnovnih in srednjih šol Spodnjega Podravja in Prlekije, ki že 22. leto zapovrstjo poteka pod okriljem Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj. Od štirih sodelujočih nalog, so kar tri prejele zlato priznanje z uvrstitvijo na državno tekmovanje.

Učenki Vida Julija Janžekovič in Teja Žibrat sta delali raziskovalno nalogo z naslovom Vpliv prostočasnih dejavnosti na šolski uspeh pod mentorstvom učiteljice Slavice Marušek in mag. Renate Debeljak in prejeli srebrno priznanje. Z različnimi metodami raziskovanja sta ugotovili, da učencem prostočasne dejavnosti zelo koristijo pri šolskem delu, saj si tako pridobijo več delovnih navad, so bolj sproščeni, pridobijo veliko znanja, se znajo bolje postaviti zase, so bolj vztrajni, bolj disciplinirani, znajo boljše razporejati svoj čas in ga tudi dobro izkoristiti. Dokazali sta, da prostočasne dejavnosti dobro vplivajo na otroka, saj skupinski športi krepijo timsko delo, individualni športi pa disciplino.

 

Melani Fajt, Sara Ficijan in Ema Zelenko so pripravile raziskovalno nalogo z naslovom ROBO KAN-KAN. Ugotavljale so, ali so sposobne sestaviti in sprogramirati robota, tako da bo plesal v ritmu kan-kan glasbe. Naučile so se veliko novega in dokazale, da so sposobne narediti nekaj, kar se bolj pričakuje od fantov in manj od deklet. Za nalogo so prejele zlato priznanje in se uvrstile na državno tekmovanje.

Mentorica: Vida Lačen; somentor: Franc Verbančič.

 

Aljaž Bombek in Žan Molnar sta pripravila raziskovalno nalogo z naslovom VETRNA ELEKTRARNA, v kateri sta ugotavljala, ali sta sposobna sestaviti delujoč model vetrne elektrarne ter raziskovala tudi odvisnost velikosti električne napetosti od oddaljenosti vira vetra, v njunem primeru sušilnika za lase. Model sta opremila tudi z elektronskim vezjem krmiljenim z algoritmom za merjenje in prikazovanje električne napetosti. Za nalogo sta prejela zlato priznanje in se uvrstila na državno tekmovanje.

Mentorica: Vida Lačen; somentor: Franc Verbančič.

 

Učenki Ivana Ilec in Mia Mešl iz 9. b sta se predstavili z nalogo Dvorec Turnišče – Hotel Tuernes****, v kateri sta predstavili sedanje propadajoče stanje dvorca ter njun inovacijski projekt spremembe le-tega v hotel s štirimi zvezdicami s 3D animacijo. Za nalogo sta prejeli zlato priznanje in se uvrstili na državno tekmovanje. 

Mentorica: mag. Renata Debeljak; Somentor: Peter Majcen.

 

 

(Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost