Kimavčevi dnevi (26.9.2013)


FOLKLORNA SKUPINA INOVEC IZ SLOVAŠKE NA OLGICI

Mednarodni festival “Folklorni kimavčevi večeri” vsako leto združi na Ptuju folklornike različnih narodov Evrope. Festival se letos odvija že tretjič, pripravlja pa ga Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti na Ptuju. Letos se bodo predstavili folklorniki iz Bolgarije, Slovaške, Hrvaške in Slovenije.

Program tega festivala zajema številne nastope različnih folklornih skupin na večih lokacijah. Kot vsako leto, skupine nastopajo tudi osnovnošolskim otrokom. Naša šola je tokrat gostila folklorno skupino Inovec iz Slovaške, ki se je v četrtek, 26. 9. 2013, predstavila učencem in učiteljem od 1. do 5. razreda. Slovaška, uradno imenovana tudi Slovaška republika, je celinska država Srednje Evrope, omejena na severozahodu s Češko, na severu s Poljsko, na vzhodu z Ukrajino, na jugu z Madžarsko in na zahodu z Avstrijo. Zanimiva je tudi njihova zastava, ki je precej podobna naši. Razlikuje se le v grbu. Tudi uradno ime za Slovaško je Slovensko. Njeno glavno mesto je Bratislava.

Nastopajoči so nam predstavili ljudsko dediščino svoje dežele. To so pričarali z zanimivimi plesi, petjem, igranjem na ljudska glasbila in čudovitimi kostumi. Spoznali smo dve vrsti njihovih kostumov – delavske in praznične. Nastopajoči so medse povabili tudi učence in skupaj z njimi zaplesali. Učenci so bili nad gosti zelo navdušeni. To so pokazali z zbranim spremljanjem njihovega nastopa in bučnim ploskanjem. Skoraj brez težav pa so razvozljali tudi njihov jezik, saj so razumeli skoraj vse, kar so jim povedali.

Knjižničarka Alenka Kandrič

{gallery}galerija_13_14/2013_09_26_Folklorni_nastop{/gallery}

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost