1. mesto na hekatonu “Klikaj z glavo”

V petek, 12., in v soboto, 13. marca 2021, se nas je pet Olgičarjev, in sicer Mark Tavčak, Zaja Postružnik, Taj Sledič, Matjaž Alič in Alja Sedič, udeležilo spletnega tekmovanja Hekaton. Namen tekmovanja “Klikaj z glavo”, ki ga je organizirala fundacija Prizma v sodelovanju s Safe.si v okviru projekta INEDU programa Erasmus+, je bil osvetliti tematiko spletnega nasilja in lažnih novic pri mladih.

Na tekmovanje smo se pričeli pripravljati že nekaj dni prej, in sicer ob pomoči mentorjev Mateje Simonič in Vojka Jurgeca, čisto zares pa se je začelo v petek ob 16. uri, in sicer preko spletne platforme Zoom. V približno štirih urah smo si lahko ogledali predstavitev vseh sodelujočih timov, med drugim tudi našega. Poimenovali smo se Olgičarji. Različni strokovnjaki so nam podrobneje predstavili temi “Lažne novice” in “Spletno nasilje”, v katerih smo se lahko preizkusili posamezni timi. Mi smo za našo nalogo izbrali spletno nasilje. Sledil je žreb mentorjev. Vsaki skupini so namreč kot mentorja dodelili enega od sodelujočih strokovnjakov in mi smo bili izjemno veseli, ko smo izvedeli, da bo naš mentor g. Rok Gumzej, svetovalec na LOGOUT-u, Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta, ki ga sicer poznamo tudi s Televizije Slovenija. Po žrebu smo začeli z delom po timih, in sicer vse do 20. ure.

V soboto smo pričeli z delom ob 9. uri in končali ob približno 14.50. V tem času smo ustvarili 3 videe na temo spletno nasilje ter jih objavili na Tik Toku. Izbrali smo tudi ime za Tik Tok, ki se glasi genz_vs_SMD in je angleška okrajšava za “Generacija Z proti nevarnostim družbenih medijev”. O našem profilu smo obvestili znane Slovence in prijatelje ter jih prosili, da nas omenijo in nam tudi preko Tik Toka sledijo. V tem času smo pripravili še petminutni “pitch”, oziroma predstavitev o našem kanalu in o naši ekipi. Naš projekt je žiriji suvereno predstavil Matjaž Alič.

Ob 16.35 je sledila razglasitev zmagovalcev. V kategoriji “Spletno nasilje” smo tako po mnenju žirije dosegli 1. mesto in tako z zmago prejeli 2,000 EUR za nadaljevanje našega projekta. Zmage smo se izredno razveselili, saj smo bili med vsemi ekipami najmlajši tekmovalci.

S sodelovanjem v tem projektu smo se naučili veliko novega o spletnem nasilju in potrudili se bomo, da bomo z našim znanjem in projektom o spletnem nasilju poskusili osvestiti čim večje število naših vrstnikov.

Zapisala: Alja Sedič, 7. b

(Skupno 499 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost