Delavnica izdelave čokoladnih pralin

Olgičarjem se je v letošnjem šolskem letu porodila ideja, da bi pripravili čokoladne praline, ki bi spominjale na naše mesto praline v obliki ptujskega grba in kurenta. Zastavili smo si precej visok cilj. V okviru projekta Spirit Slovenija in aktivnosti Olgoposel smo se kar sami lotili priprave kalupov. Naša učenka, Jana Dokl, je s svojimi spretnimi prsti iz Fimo mase oblikovala ptujske grbe in kurente, na katere smo učenci vlili silikon. Nastali so zanimivi kalupi za vlivanje čokolade. Z namenom da se podučimo, kako izdelati čokoladne praline, smo v torek, 12. novembra 2019, na šolo povabili slaščičarskega mojstra Naserja Gashia, ki nam je prikazal proces izdelave čokolade. V gospodinjski učilnici smo učenci zavihali rokave in se lotili priprave pralin. Preden smo začeli s pripravo, smo čokolado temperirali in pripravili vse potrebne sestavine. V modelčke smo vlili stopljeno čokolado; napolnili smo jih do vrha. S pomočjo lopatke smo postrgali odvečno čokolado z vrha in robov modelčkov ter z njimi potrkali ob delovno površino, da smo iz čokolade odstranili možne zračne mehurčke. Čez nekaj časa smo praline previdno odstranili iz modelčkov. Nastale so okusne, nekatere bolj, druge manj estetsko oblikovane praline. Z veseljem smo se z njimi tudi posladkali. Ugotovili smo, da izdelava pralin ni tako enostavna, saj je potrebno veliko znanja, spretnosti, pazljivosti in predvsem vaje, da iz kakavovih zrn nastanejo okusne praline.  

Še bomo vadili! 

Zapisali: Učenci Olgoposla

Povej naprej ...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
(Skupno 176 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...