Tehniški dan za učence od 1. do 9. razreda

V petek, 11.oktobra 2019, smo v okviru Tedna kulturne dediščine imeli vsi učenci naše šole tehniški dan, ki je bil v znamenju praznovanja 1950 letnice prve pisne omembe našega mesta Ptuj. Zjutraj smo se zbrali v šoli, nato pa smo se nas je več kot 350 učencev naše šole v dolgi koloni odpravilo proti rimskem kampu Poetovio LXIX. Tam so nas pričakali “Rimljani”, ki so nas najprej pozdravili z “Ave!”, nato pa nam na kratko predstavili dejavnosti. Po uvodnem nagovoru smo se po oddelkih odpravili vsak k svoji dejavnosti. Na voljo je bila vrsta različnih dejavnosti in delavnic, in sicer kiparstvo, opekarstvo, rimska peč, vojska, kulinarika, arhitektura in gradbeništvo, rimski plesi in glasba, razstava amfor in še nekaj ustvarjalnih delavnic. Dejavnosti so bile zelo raznolike. 

Ogledali smo si rimsko peč in izvedeli, kako so Rimljani v njej pripravljali gradbene zidake. Na kiparski delavnici so nam prikazali, kako so Rimljani ustvarjali oljenke, amfore in druge posode iz gline ob pomoči preprostega lončarskega vretena. V izdelavi so se preizkusili tudi naši učenci, ki so lahko izdelali oljenke, skodelice za vodo in obeske. V delavnici rimskih plesov in glasbe so se učenci naučili obrednega plesa rimskih svečenic Vestalk in kot je bilo videti po vzdušju so v delavnicah nadvse uživali. Svoje likovne sposobnosti so najmlajši preverjali tudi v risanju in slikanju različnih motivov in predmetov značilnih za Rimljane. Preizkusili so se tudi v izdelavi mečev iz kartona in rimskih kap. Pozorno so prisluhnili tudi pravljicam Starega Rima. Zelo zanimiva je bila tudi predstavitev rimske vojske, kjer smo izvedeli, kako so bili vojaki oblečeni, kakšna je bila njihova oprema in orožje ter katere vojaške tehnike in formacije so uporabljali. V delavnici o rimski arhitekturi in gradbeništvu smo izvedeli veliko zanimivosti, na koncu pa smo svoje znanje preverili v kvizu.

Vsak oddelek se je po dveh delavnicah odpravil na malico, med katero smo izvedeli še nekaj zanimivosti o prehrani v času Rimljanov. Po malici smo nadaljevali še z dvema delavnicama, nato pa smo se skupaj odpravili v šolo. 

V zanimivih delavnicah smo se naučili veliko novega o Rimljanih, lep sončen dan pa je poskrbel za prijetno počutje.

Zapisala učenka IP-TISK: Sara Desku, 9. b

(Skupno 413 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost