Dan šole

V torek, 27. novembra 2018, smo s posebno prireditvijo obeležili 39. dan šole. Rdeča nit letošnje prireditve je bil RaP – razširjeni program. Naša šola je letos namreč ena izmed devetnajstih slovenskih osnovnih šol, ki sodelujejo v poskusu uvajanja tujega jezika v obvezni program in preizkušajo koncept razširjenega programa v OŠ.

Na prireditvi, ki se je odvijala v šolski telovadnici, so nas skozi nastope popeljali: tretješolca Hana in Nace, petošolca Maša in Taj ter devetošolca Lucija in Tomi. Začetek prireditve je bil popestren z videoposnetkom, v katerem so bile prikazane številne dejavnosti razširjenega programa.

Sledili so govori. V samem začetku je navzoče pozdravila ravnateljica, ga. Helena Ocvirk, ki nam je podrobneje predstavila koncept razširjenega programa. Nagovorili so nas tudi ga. Nada Nedeljko, predstavnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, župan MO Ptuj, g. Miran Senčar, in ravnateljica naše pobratene osnovne šole Đuro Ester iz Koprivnice na Hrvaškem,  ga. Sanja Prelogović.

Po končanih govorih smo učenci začeli s predstavitvijo svojih točk, med našimi nastopi pa so se na velikem platnu vrteli videoposnetki različnih dejavnosti razširjenega programa, ki so jih pripravili učenci dejavnosti Olgica TV. Na videoposnetkih so se tako predstavile naslednje dejavnosti: Poskusi s snovmi iz vsakdanjega življenja, Vesela šola, Čebelica, moja prijateljica, Prva pomoč, Kuhajmo skupaj, Načrtuj, izdelaj, uporabi, Likovno ustvarjanje, Viharimo možgane, Šah-mat, Olgica TV, Obvlada(j)mo angleščino, Matematični izzivi, Računalniško razmišljanje, Joga za vsak dan, Odbij žogico, Žogarija in Ob igranju se dobro počutim. 

Prvi, ki so se nam predstavili na odru, so učenci dejavnosti Ustvarjamo z lutkami. Očarali so nas s prikupno zgodbo, le-to so predstavili s senčnim gledališčem. Učenci, ki sodelujejo v Mini teatru, so nam s svojo dramsko točko prikazali svoje igralske sposobnosti. Dejavnost Ljudski običaji in igre naše preteklosti  obiskujejo učenci od 1. do 3. razreda. Obiskovalcem so na prikupen način predstavili staro slovensko glasbeno igro “Potujemo v Rakitnico”.

V dejavnostih razširjenega programa je dobro zastopana tudi glasba. Tako so se nam predstavili šolski pevski zbori z dvema pesmima. Naša šola pa premore tudi šolski ansambel Glasbene mašine. Člani ansambla so za obiskovalce pripravili dve pesmi, in sicer “Dekle moje, pojdi z menoj!” ter “Cesarico”. Poželi so lep aplavz.

Tudi za odlično znanje tujih jezikov, ki ga premoremo Olgičarji, nosi zasluge razširjeni program. Angleščina je namreč v letošnjem letu prvič prisotna kot obvezni prvi tuji jezik že v 1. razredu, zato so nam naši najmlajši učenci prikazali svoje znanje s prepevanjem angleških pesmic. Manjkali pa niso niti plesni gibi. Učenci od tretjega do šestega razreda, ki sodelujejo pri dejavnosti Nemščino se učim, se znanja veselim, so nas prav tako pozdravili s pesmijo, nato pa nam pokazali, kakšen napredek dosegajo učenci v znanju nemščine od tretjega do šestega razreda. Nasmejali so nas z izštevanko s števili. Ob angleščini in nemščini se lahko na naši šoli učenci učijo še francosko, in sicer pri dejavnosti RaP z naslovom Jezikajmo po francosko. Da tudi oni že veliko znajo, so nam pokazali s kratko dramsko uprizoritvijo.   

V zadnjem delu naše prireditve se je predstavilo šest dejavnosti RaP-a iz sklopa “Gibanje in zdravje za dobro telesno in duševno počutje”. Prvi so na oder stopili naši najmlajši – učenci od 1. do 4. razreda, ki sodelujejo v dejavnosti Gibalno ustvarjanje z glasbo. Večer so nam prijetno popestrili s svojo plesno točko. Na odru so jih zamenjali  naši košarkarji, člani šolske košarkarske ekipe, ki sicer sodelujejo v dejavnosti RaP Mi smo košarkarjiOb zvokih “Space Jama” so nam pokazali nekaj atraktivnih košarkarskih trikov in lepih metov na koš. Tudi planinci z Olgice, ki obiskujejo dejavnost Planinske uriceso zelo aktivni. To so nam pokazali z odlično pevsko-plesno točko “Kekčeva pesem”. Za sprostitev so  poskrbele učenke in učenci, ki sodelujejo v dejavnosti Joga za vsak danOb sproščujoči glasbi so nam pokazali nekaj različnih vaj. Naslednja točka je bila znova nekoliko bolj poskočna. Učenke, ki sodelujejo v dejavnosti Gibanje, so zaplesale ob modernih ritmih ene od ameriških uspešnic. Prireditev so zaključili učenci z dejavnosti Odklopi me. Stopili so na oder in vse prisotne v dvorani povabili, da se jim pridružijo ob izvajanju sprostitvenih vaj ter se “odklopijo” skupaj z njimi.

Po končani prireditvi smo se učenci skupaj s starši odpravili na šolski bazar, kjer so bili razstavljeni izdelki, ki smo jih izdelali na tehniškem dnevu in delavnicah.

Tudi letošnji dan šole je bil čudovit. Mi, devetošolci, smo ob koncu imeli še poseben “cmok v grlu”, saj smo vedeli, da je to naš zadnji dan šole na Olgici.

Zapisali šolski novinarki: Nina Janžekovič in Nika Urek, 9. a

 

(Skupno 300 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost