Svetovni dan otrok

»Otroci želimo aktivno sodelovati pri oblikovanju sveta, v katerem bomo imeli vsi otroci dostop do zdravja, izobrazbe, enake možnosti za razvoj in bomo hkrati zaščiteni pred nasiljem in zlorabami. Za uresničevanje otrokovih pravic si moramo prizadevati vse dni v letu in prav vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo.«

Junior ambasadorji UNICEFA

20. november – Svetovni dan otrok – je dan, ko praznujemo rojstni dan Konvencije o otrokovih pravicah – najpomembnejšega dokumenta za otroke. Prav zaradi konvencije danes več otrok kot kdaj koli prej obiskuje šolo, in ne opravlja težaških del odraslih; več otrok ima možnost za brezskrbno igro, in se ne bojuje v vojnih spopadih; več deklic ima možnost, da uresniči svoj polni potencial, in ni prisiljenih v otroške poroke … Kljub velikemu napredku, številni izzivi na področju preživetja in zaščite otrok ostajajo.

Svetovni dan obeležujemo v številnih državah sveta, tudi v Sloveniji. Je edinstvena priložnost za to, da je vaš glas slišan. Je priložnost, da otroci iz celega sveta izvedete #kidstakeover in prevzamete najpomembnejše vloge v gospodarstvu, šolstvu, in državi. Želimo si, da bi bil vaš glas ne samo slišan ampak tudi upoštevan. Ne samo danes, ampak vse dni v letu!

 

 

(Skupno 184 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost