Vaja evakuacije in tehniški dan

V petek, 1. junija 2018, smo imeli vsi učenci naše šole vajo evakuacije. V okviru le-te pa smo imeli učenci od 6. do 9., ter učenci 4. razreda tudi tehniški dan.

Najprej smo si ogledali kratek film o evakuaciji in kako ravnati v različnih nujnih primerih. Nato smo ob približno 8.40 slišali zvonec, ki je predstavljal znak za nevarnost in evakuacija se je začela. Hitro, a mirno in v ravnih vrstah smo se odpravili na šolsko igrišče, kjer je zbirno mesto v primeru evakuacije. Tam se je zbralo tudi vso drugo osebje šole. Takoj smo se prešteli in ugotovili, da sta pogrešana dva učenca. Njuna naloga je namreč bila, da se »skrijeta« v šoli ter da ju morajo gasilci rešiti. Vsi smo napeto opazovali, ko smo zaslišali gasilske sirene. Vse je potekalo tako, kot da gre čisto za res. Gasilci so razvili cevi in se odpravili na iskanje pogrešanih oseb, ki so ju kmalu našli. Po končani evakuaciji so se učenci od prvega do tretjega razreda ter peti razred vrnili v svoje učilnice, učenci od šestega do devetega pa smo ostali zunaj in se sami preizkusili v gašenju ognja, ki so ga za vajo pripravili gasilci. Videli so tudi maščobno eksplozijo in se naučili, kako pogasiti tak požar.

Učenci 4. razreda so med tem že odšli v gasilski dom Ptuj, kjer so izvedeli več o delu gasilcev, požarih in varnosti pred požari. Najbolj so se zabavali, ko so lahko tudi sami pomerili gasilsko obleko. Obiskali so tudi center za obveščanje, kjer so jim uslužbenci pokazali, kako pomagajo ljudem, ki potrebujejo pomoč.  Izvedeli so tudi, kako pravilno opraviti klic na številko 112.

Učenci od 6. do 9. razreda smo se po malici v telovadnici udeležili predavanja o oživljanju. Predstavili so nam tudi aplikacijo iHELP, ki jo je pripravilo društvo iHELP. Po predavanju smo se razdelili v dve skupini in se naučili osnovnih postopkov oživljanja. Svoje znanje smo preizkusili na plastičnih lutkah. Izvedeli smo tudi, kako moramo pomagati ponesrečencu in kako uporabljamo defibrilator.

Na tem tehniškem dnevu smo se naučili veliko življenjsko pomembnih stvari za katere pa upamo, da nam jih ne bo potrebno v praksi tudi uporabiti.

Zapisale: Kaja Golob, 6. b, Zarja Malovič in Nika Urek, 8. a

(Skupno 313 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost