Planinci in čebelarji Olgice na 1. čebelarskem pohodu

V soboto, 21.aprila 2018, smo se planinke in planinci, ljubitelji pohodništva, čebelarstva in narave, udeležili 1. Čebelarskega pohoda iz Ptuja na Mestni Vrh.

V preteklem letu je bil na pobudo Slovenije v okviru Organizacije združenih narodov proglašen svetovni dan čebel. Ker Olgičarji želimo poudariti pomen čebel za naše okolje v katerem se gibljemo, smo se udeležili  1. Čebelarskega pohoda, na katerem smo od blizu spoznali biologijo čebel, pridelke iz čebeljega panja in njihovo uporabo.

Prvi čebelarski pohod se je pokrival z 20. aprilom, dnevom odprtih vrat slovenskih čebelnjakov, ki je bil hkrati uvod k praznovanju 20. maja Svetovnega dneva čebel.

Pohod smo začeli na parkirišču pod gradom. Pot nas je vodila od čebelnjaka do čebelnjaka čez Panoramo na Mestni Vrh, kjer smo pokušali medene dobrote in pridobivali znanje in izkušnje od izkušenih čebelarjev.

Na Panorami je bil na mestu, kjer bo postavljen učni čebelnjak, postavljen ogledni panj z živimi čebelami. Čebelar g. Vertič nam je predstavil biologijo čebelje družine. Sledil je spust s Panorame v Maistrovo ulico, kjer smo nadaljevali pohod v Rabeljčjo vas. Tam smo se najprej ustavili pri prevoznem čebelnjaku. G. Šimenko nam je razkazal prevozni čebelnjak, medenjaki pa so nas napolnili z energijo za naprej.

Od tam smo se spustili na začetek naselja Mestni Vrh, kjer smo se ustavili pri stojišču nakladalnih panjev. Čebelarka nam je predstavila tehnologijo čebelarjenja v nakladalnih panjih. Sledil je pohod mimo Knezovega ribnika na Gomilo in nato spust v Lisičnik in prihod na čebelarstvo Vertič v Mestnem Vrhu, kjer nas je čakala slastna topla malica.

Najbolj veseli pa smo bili, ko so čebelarji od nas prevzeli poslikane panjske končnice, katere bodo namestili na svoje panje. Na tak način smo posvojili svoje panje.

 Učenci čebelarskega in planinskega krožka z mentorico Darjo Brlek

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost