Zaključna ekskurzija za učence 9. razreda

Končno je napočil petek, 19. maj 2017- dan, ki smo ga že težko pričakovali. Navsezgodaj zjutraj nas je avtobus odpeljal v smeri Primorske.

Naša prva postaja je bila edinstvena Postojnska jama, ki je največja turistična znamenitost Slovenije in sodi med najbolj znane in raznolike jamske sisteme na svetu. 24 kilometrov rovov, galerij in veličastnih dvoran ponuja enkratno doživetje podzemnega sveta. Pri vstopu v jamo nas je pričakal turistični vlakec, ki nas je popeljal v čudoviti svet kapnikov. Med sprehodom po jami smo občudovali različne stalaktite, stalagmite, stebre, zavese in ostale kapniške tvorbe. Z malo domišljije smo si pričarali sladoled, špagete in še kaj. Očaral nas je prekrasen, mogočen in  snežno bel Briljant- simbol Postojnske jame. V jami smo nekaj trenutkov preživeli v čisti temi.  Ob koncu našega sprehoda po jami smo občudovali edinstveno človeško ribico. Sledila je vožnja z vlakcem nazaj na dnevno svetlobo.

Nato nas je pot vodila do krajinskega parka Sečoveljske soline, ki so največje  delujoče soline v Sloveniji. Sprehodili smo se po delu solin, kjer  še vedno poteka pridelovanje soli po starih srednjeveških postopkih.  Poučili smo se o pridobivanju soli, si ogledali maketo solin in občudovali model kristala soli in model kristala solnega cveta. Izvedeli smo, da danes soline nimajo večjega gospodarskega pomena, so pa zaščitene kot krajinski park, ki daje zavetišče številnim živalim in rastlinam.

Sledilo je mini križarjenje po slovenski obali mimo slovenskih obmorskih krajev: Portoroža, Pirana, Fiese, vse do Strunjana. Na ladji smo uživali  v sončnih žarkih in občudovali galebe.

Ko smo se v Piranu izkrcali z ladje, je sledil voden ogled Pirana, kjer smo občudovali ozke uličice Pirana in značilne mediteranske zgradbe. Sprehodili smo se do cerkve sv. Jurija, od koder je fantastičen razgled na Piran in se spustili do znamenitega Tartinijevega trga.

V poznih večernih urah smo se vrnili nazaj na Ptuj.

Za nami je še zadnja zaključna ekskurzija v osnovni šoli, ki nam bo za vedno ostala v nepozabnem spominu.

 

Zapisali: Devetošolci

 

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost