Zlato priznanje na državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije

Glasba mi že od malih nog veliko pomeni, še posebej rada pa imam klasično glasbo, saj že osmo leto obiskujem Zasebno glasbeno šolo v samostanu sv. Petra in Pavla, kjer se učim igranja na violino in sodelujem tudi v simfoničnem orkestru. Zato sem se letos odločila s pomočjo mentorice Marije Feguš Friedl, prof. glasbe, in somentorice, mag. Renate Debeljak, prof. slovenskega jezika, narediti raziskovalno nalogo s področja glasbe, ki sem jo poimenovala Vpliv glasbe na učenje in Mozartov učinek.

Z raziskovalno nalogo sem želela spoznati Mozartov učinek ter ga skozi anketo približati staršem otrok od 1. do 5. razreda in učencem od 6. do 9. razreda na moji šoli ter jih seznaniti s tem, da ima poslušanje ustrezne klasične glasbe pred začetkom učenja lahko pozitiven vpliv na proces učenja. V raziskavi so učenci pri spletnem anketnem vprašalniku poslušali prvi stavek Mozartove sonate za dva klavirja KV. 448 v D-duru, na kateri so bile izvedene raziskave Mozartovega učinka. Učenci 9. razreda pa so pri pouku slovenščine izvedli tudi poskus poslušanja Mozartove glasbe pred reševanjem nalog iz slovnice v delovnem zvezku. Mentorica mi je pomagala, da sem se povezala z docentko dr. Katarino Habe, saj je edina strokovnjakinja v Sloveniji, ki je izvedla raziskave Mozartovega učinka v okviru priprave svoje doktorske naloge. Skozi pogovor mi je pojasnila, kaj sploh Mozartov učinek je in kako so potekale raziskave pri študentih na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Na državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki je potekalo 15. 5. 2017 v Murski Soboti, sem nalogo predstavila strokovni komisiji, ki je le-to ocenila z zlatim priznanjem. Dobila sem tudi vabilo na slovesno razglasitev rezultatov, ki bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani v soboto, 10. junija 2017.

Zapisala: Sara Rosalia Gutschi, 9. a

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost