Ruska kapelica


RUSKA KAPELICA – Simbol slovensko-ruskega prijateljstva

 V letošnjem šolskem letu smo učenci OŠ Olge Meglič na pobudo ge. ravnateljice Diane Bohak Sabath sodelovali na ustvarjalnem natečaju, ki ga je organiziralo Društvo Slovenija-Rusija v sodelovanju s Skladom Toneta Pavčka. V okviru natečaja smo bili za naše izvirne izdelke nagrajeni z izletom k Ruski kapelici, ki ne spominja le na prvo svetovno vojno, ampak je tudi simbol za krepitev mednarodnega spoštovanja in miru.

Tako smo se v ponedeljek, 13. 5. 2013, učenci iz 9. in 8. razreda z mentorjem Dušanom Lubajem in učiteljico Renato Debeljak odpravil na izlet na Gorenjsko z namenom, da bi si ogledali Rusko kapelico. Odpravili smo se zjutraj ob 8. uri iz parkirišča pod gradom in se skupaj z dvema šolama podali na pot. Po dolgi vožnji smo le prispeli od vznožje hladnega Vršiča, kjer nas je najprej očaral videz čudovite lesene kapelice, ki je narejena v popolnoma drugačnem stilu, kot jih mi poznamo. Sledila je kratka predstavitev zgodovine o Ruski kapelici in vseh padlih vojakih. Nato smo si lahko le-to ogledali tako od zunaj kakor tudi od znotraj. Presenetilo nas je, da je tam pokopanih več sto vojakov in vojnih ujetnikov, ki so umrli zaradi potresa, ko so gradili cesto. O tem sta nam natančno povedala vodiča, po organiziranem predavanju pa smo se še namenili v knjižnico, kjer smo izpolnili delovne liste in se s tem potegovali za nagradni izlet v Moskvo. Tam smo se naučili veliko novega, se seznanili z dogodki, ki so se dogajali v tistih krajih in se tudi zelo zabavali. Počasi smo se odpravili proti domu in ker so se nam od lakote krčili želodci, smo se ustavili še v Domžalah v McDonald’su. Ko smo se nasitili, smo se odpeljali proti domu.

Bilo je nepozabno doživetje in ena zelo pozitivna izkušnja. Mislim, da bi morali iti večkrat na kakšen takšen izlet kot je bil tale, saj se iz tega zelo veliko naučiš.

Samantha Kralj, 9. b, OŠ Olge Meglič

{gallery}slikice_dosezki/5_Dosezki_12_13/2013_05_13_Ruska_kapelica{/gallery}

 

(Skupno 211 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost